Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ČEZ ovládne trh s elektřinou

  14:39
Vláda požehnala plánu ministrů průmyslu a financí, který se týká dalšího postupu při restrukturalizaci elektroenergetiky. Ministři Miroslav Grégr a Jiří Rusnok uspěli na výjezdním zasedání v Pardubicích s plánem, podle něhož ČEZ získá regionální distributory a stát podíl na přenosové soustavě.
Sociálnědemokratická vláda na nádraží

Sociálnědemokratická vláda na nádraží - Ostře sledovaný mezinárodní rychlík Detvan přivezl sociálnědemokratickou vládu na výjezdní zasedání do Pardubic. Premiér Miloš Zeman cestoval se svými ministry z Prahy ve dvou vozech - salónním a restauračním, které byly připojeny na konci soupravy. Každý přejezd, podjezd či nadjezd železniční trati na více než stokilometrové trase hlídali policisté. (11. března 2002) | foto: Stanislav ZbyněkČTK

Schválený projekt počítá s tím, že dceřiná společnost Fondu národního majetku PAL odkoupí do konce dubna od elektrárenské společnosti ČEZ dvě třetiny akcií páteřní vysokonapěťové přenosové soustavy (ČEPS).

Podle odhadů za to má zaplatit 25 až 30 miliard korun. Následně PAL převede 15 procent akcií přenosové soustavy na dosud neexistující Státní penzijní fond. Nakonec tak v ČEPS bude mít PAL 51 procent akcií, ČEZ 34 procent a penzijní fond 15 procent.

Také Fond národního majetku prodá společnosti ČEZ své podíly v pěti regionálních distribučních firmách, kde má stát prostřednictvím několika ovládaných firem (FNM, ČEZ a PAL) majoritu. ČEZ tak dosáhne nadpolovičního podílu ve Středočeské, Západočeské, Severočeské, Východočeské a Severomoravské energetice.

U dalších tří firem - Pražské, Jihočeské a Jihomoravské energetiky - již stát o majoritu přišel a prodá tak společnosti ČEZ zhruba třetinové balíky akcií a zbylé své podíly (okolo 14 procent akcií) převede na státní penzijní fond.

Z prodeje podílů v distributorech elektřiny by měl FNM utržit 50 až 60 miliard korun. ČEZ by celá transakce přišla podle předběžného odhadu na 20 až 35 miliard korun. Generální ředitel ČEZ Jaroslav Míl již dříve uvedl, že společnost by byla bez problémů schopna tuto sumu s využitím externího financování zaplatit.

Ekonomičtí ministři tak chtějí během čtyř měsíců, které jim zbývají do konce volebního období, zcela změnit elektroenergetiku, která patří mezi nejdůležitější část ekonomiky.

Jejich záměrem je vytvořit organizaci, která má mít téměř monopolní postavení ve výrobě a prodeji elektrické energie. Takový model podle ekonomů může přinést zdražení elektřiny pro odběratele a může se tak stát terčem tvrdé kritiky antimonopolního úřadu.

Elektrárenskou firmu má celá akce z pera Miroslava Grégra stát 25 až 30 miliard korun. Hlavní kroky celé transakce se mají odehrát již v březnu a dubnu. Je otázka, zda další investoři z distribučních firem akci nebudou napadat a snažit se ji znemožnit třeba vyžadováním pečlivého oceňování. I ČEZ může mít problémy se sháněním zdrojů.

Již dříve tento model jako snahu diktovat dalším vládám, jak s energetikou nakládat, odmítli ekonomové ODS i US. Asi největší problém však čeká vládu v Brně. Antimonopolní úřad nemusí transakci posvětit. Již dříve protestoval proti společné privatizaci výroby, přenosu i distribuce elektřiny.

Nejasná je i role penzijního fondu. Ten může vláda založit, ale jako nástroj důchodové politiky nebude fungovat. Vizi důchodové politiky totiž vicepremiéru Špidlovi poslanci zamítli. Spojení ČEZ a distributorů přišlo na řadu poté, co se vládě nepodařilo energetiku zprivatizovat.

Nový vlastník musí ochránit ptactvo
Ministr životního prostředí Miloš Kužvart pak na pardubickém zasedání kabinetu prosadil do restrukturalizace české energetiky další výrazný bod. Nový majitel státních podílů v osmi elektroenergetických distribučních firmách musí do deseti let vybavit nadzemní elektrická vedení zařízeními, která vyloučí zranění či zabití ptáků proudem.

Tato podmínka bude podle rozhodnutí vlády zahrnuta do nabývacích smluv, řekl Kužvart. "Je to věc, o kterou jsem usiloval řadu měsíců," pochvaloval si rozhodnutí vlády viditelně spokojený ministr. K jeho spojencům prý při rozhodování kabinetu patřil vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla a podpořil ho i premiér Miloš Zeman.

Podle Kužvartova odhadu ročně hynou desetitisíce ptáků, kteří s oblibou usedají na elektrická vedení. Jde o chráněné druhy. Ministr přiznal, že se tímto problémem zabývá již léta řada nevládních ekologických organizací. "Snaha nevládních ekologických organizací a ministerstva životního prostředí byla korunována úspěchem," uzavřel ministr.

Autoři: , ,

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zlato raketově zdražilo. Mohou za to Spojené státy, Čína i Rusko

13. dubna 2024

Cena zlata pokořila historické rekordy a podle ekonomů se ještě zdaleka nemusí zastavit. Důvodem...

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už píše dopisy ministrům

18. dubna 2024

Vysíláme Česko má velmi specifický trh práce. Je zde nejnižší nezaměstnanost v Evropě, to umožnilo podnikům...

Ceny pohonných hmot v Česku dále rostou, benzin již překročil čtyřicítku

18. dubna 2024  9:45

Paliva v Česku dál zdražují. Cena benzinu stoupla nad 40 korun za litr. Ve středu stál litr...

Sociální sítě jsou nepřítelem hospody, říká šéf obchodu z Prazdroje

18. dubna 2024

Premium Dříve se v hospodě vypilo na jedno posezení více piv, ale byly to spíše desítky. Dneska naopak...

Kansas láká migranty z New Yorku na práci. Zaměstnáme každého, slibuje

18. dubna 2024

„Chcete práci? Přijďte k nám!“ S takovým vzkazem se obrátil starosta Kansas City Quinton Lucas na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...