ČEZ chce diferencovat produkt a zastavit odliv zákazníků | foto: Tomáš Ventura, iDNES.cz

ČEZ má nové paušály, chce zastavit odliv zákazníků

  • 57
Energetická společnost ČEZ se rozhodla inovovat své služby domácnostem. Lidé si budou moct od ledna 2007 vybrat, jestli chtějí využívat doplňkové služby, jako je například klientská linka nebo zákaznické centrum. Podle toho se také bude měnit jejich paušál.

Energetické společnosti ČEZ ubyly v roce 2006 tisíce zákazníků. Tomu se firma chce bránit právě novou řadou paušálů. Pokud by snížila cenu, dostala by se totiž do rozporu se zákonem na ochranu hospodářské soutěže.

Nejlevnější paušál s názvem Basic budou mít ti, kdo tyto nadstandardní služby nevyužívají vůbec, nebo jen zřídkakdy. Podle obchodního ředitele skupiny ČEZ to bude výhodné zejména pro ty, kdo mají dobrou platební morálku a nemají proto potřebu potřebu komunikovat často se zákaznickou linkou.

Klienti s balíčkem Basic ušetří ročně 120 korun, o které se jim sníží paušál. Měsíčně to znamená úsporu 10 korun. Pokud ale zákazník linku využije, zaplatí jednorázový poplatek, jehož výše se pohybuje od 30 do 50 korun, sdělili zástupci ČEZ.

Balíček Basic se tak vyplatí jen tomu, kdo nebude mít potřebu kontaktovat klientskou centrálu častěji naž jednou za čtvrt roku.

Druhý paušál Comfort obsahuje zdarma veškerou komunikaci s ČEZ prostřednictvím telefonu, internetu, zákaznických center i písemnou korespondenci. Paušál u ní zůstává stejný, jaký byl doposud.

Pro náročné zákazníky připravil ČEZ nejdražší paušál. Ten zahrnuje všechny uvedené služby jako Comfort, ale navíc nabízí i speciální slžby, jako je enregetické poradenství při výběru domácích spotřebičů nebo při zateplení domu, uvedla společnost. Za to si ČEZ měsíčně připočte 15 korun měsíčně.

Podle Alana Svobody je nová produktová řada výsledkem snahy udržet si co největší počet klientů. ČEZ jakožto subjekt s dominantním postavením na trhu nesmí nabízet dumpingové ceny nebo věrnostní programy, protože by tím porušil hospodářskou soutěž.

"Chceme trh rozpohybovat a dát zákazníkům šanci na výběr," řekl Alan Svoboda.


Témata: Basic, ČEZ, zákon