Dlouholetý šéf ČEZ Martin Roman měl k plzeňské Škodě blíž, než přiznával.

Dlouholetý šéf ČEZ Martin Roman měl k plzeňské Škodě blíž, než přiznával. | foto: Michal Sváček, MAFRA

ČEZ a Škoda. Dokumenty ukazují, co Martin Roman léta tajil

  • 559
Několik desítek písemných dokumentů a měsíce pátrání. MF DNES zmapovala, kdo se ve skutečnosti celá léta skrýval za složitým propletencem firem a fondů, které vlastnily plzeňskou Škodu. A jak probíhaly stamilionové transakce při její koupi.

V jedné pražské kanceláři vznikl 17. února 2004 pozoruhodný dokument. Čtyři dobří známí a kolegové z práce uzavřeli dohodu. Týká se firmy, kterou v dokumentu označují jako společnost "C", a rozhodují, kdo bude ve firmě novým předsedou představenstva.

Zároveň jednomu z nich, který odchází do úplně jiné firmy, písemně slibují, že se může do čela představenstva i na místo generálního ředitele kdykoliv vrátit. A také, že se bez jeho souhlasu žádné další změny ve vedení společnosti "C" dělat nebudou. Dokument pak všichni stvrdí svými podpisy.

Zvláštní? Dosaďme si teď do příběhu konkrétní osoby. Jsou jimi tehdejší manažeři plzeňské Škody Holding Martin Roman, Tomáš Krsek, Jiří Zapletal a Michal Korecký. Společnost "C" je Škodovka, která ČEZ dodává turbíny pro elektrárny. A Martin Roman o dva dny později z firmy odchází a nastupuje do představenstva ČEZ.

Stáhněte si listiny, které odkrývají roli Martina Romana

Manažeři, kteří léta tvrdili, že vlastnicky nemají se Škodou nic společného, se tak podle dokumentu, jejž má MF DNES k dispozici, chovají jako majitelé. Nikdo jiný by totiž takovou dohodu nemohl podepsat a dodržet. Nejvyššího šéfa firmy totiž jmenuje majitel, nikoli "jen" najatí manažeři. Pokud by to tak bylo, byl by to pro Romana velký problém. ČEZ totiž zadává Škodě miliardové zakázky a jeho akcionáři by měli vědět, jaký vztah k této firmě Roman měl či má.

Dodejme ještě jednu okolnost. V dokumentu stojí, že po Romanově odchodu se má stát ředitelem Škody Jiří Zapletal. To se přesně také stalo. Roman však odmítá, že by Škodu kdykoliv přímo či nepřímo vlastnil.

Listinu, která mu zaručuje návrat do Škody, kdykoliv si zamane, vysvětluje zvláštním argumentem: "Pro krátkou dobu mezi odchodem ze Škody a jmenováním do funkce generálního ředitele ČEZ jsem si se svými bývalými spolupracovníky dojednal možnost návratu v případě, že pozici v ČEZ nezískám, což nebylo do poslední chvíle jisté. To se však nestalo a i tato poslední dohoda byla ukončena."

Faktem je, že generálním ředitelem ČEZ se Roman stal až k 1. dubnu, ale do vedení firmy, jak bylo řečeno, nastoupil už za 48 hodin po podepsání dohody se svými kolegy. Sepsali si snad manažeři smlouvu jen na dva dny? Tři ostatní, tedy Zapletal, Krsek i Korecký, dokument, který jim MF DNES předložila, odmítli komentovat.

Dohoda je součástí několika desítek důkazů, které se MF DNES podařilo shromáždit při pátrání po tom, kdo vlastně koupil a celá léta i skrytě vlastnil Škodu Holding.

,