Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reklamací zpožděných letů prudce přibývá, lidé řeší i ztráty zavazadel

Nedostatek zaměstnanců trápí letiště i aerolinky. Dopravci na některých místech nabírají zpoždění, v některých případech ruší i spoje. Stížností cestujících tak přibývá a firmy, které pomáhají s vymáháním odškodného, tedy mají práce dost.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

“Evidujeme padesátiprocentní nárůst žádostí ohledně řešení problémů s letem ve srovnání se stejným obdobím roku 2019. Cestující nejčastěji řeší zpožděný, nebo zrušený let,“ říká František Herynk, ředitel společnosti Click2Claim, která poskytuje asistenční služby v cestovním ruchu a pomáhá cestujícím vyřizovat nároky na odškodnění.

Kromě zpožděných či zrušených letů také momentálně řeší ztráty zavazadel. „Jde o mnohem častější problém, než tomu bývalo v roce 2019. Zavazadla se nedostávají do letadel včas, jelikož letištím chybí pracovní síla. Pokud to přeženu, tak práci, kterou kdysi vykonávali čtyři lidé, dneska dělá pouze jeden. Do letadla se nestihne vše včas naložit a část zavazadel zůstane na letišti,“ vysvětluje Herynk.

Létání jako horor. Letiště v Evropě jsou přetížená, ve frontě se čeká i hodiny

Podle jednatele společnosti ClaimCloud, která rovněž pomáhá cestujícím s kompenzacemi, však aktuální situace odpovídá „předcovidovému“ stavu. „Lidé chtějí po dvou letech letět na dovolenou. Zájezdy jsou vyprodané a letecké společnosti dělají, co můžou. Samozřejmě dochází k rušení i zpoždění letů. Když se pokazí jedno letadlo, má to dopady i na následující rotace v daném dni. Nevymyká se to však běžnému chování v ‚předcovidové‘ době,“ míní jednatel společnosti Petr Tomeček.

Vrchol teprve přijde

Počty cestujících se během prázdnin ještě zvýší, společně s tím pravděpodobně naroste i množství problémů. „Začala charterová sezona, do pravidelných linek vstupuje i charterová doprava, to bude obrovský nápor cestujících. Čekací doba na odbavení nemusí být dvě nebo tři hodiny, ale může se protáhnout až na čtyři,“ myslí si František Herynk.

Cestující se podle něj mají obrnit trpělivostí a počítat s komplikacemi. „Pravděpodobnost vzniku problému je v letošním létě mnohem větší než kdy předtím,“ doplňuje Herynk.

Letiště Václava Havla v současnosti odhaduje, že za celý letošní rok odbaví přes deset milionů cestujících. Mluvčí letiště Klára Divíšková uvedla, že během dvou prázdninových měsíců letiště očekává dohromady až 2,7 milionu pasažérů. I proto pražské letiště vydalo tipy, na koho se obracet při řešení nenadálých situací.

NA KOHO SE OBRÁTÍM, KDYŽ...
je zpožděný, zrušený letleteckou společnost, prodejce letenek
dlouho čekám na zavazadlo, mám jej zničené nebo ztracenépřepážku reklamace zavazadel letecké společnosti, resp. odbavovací společnosti, která zastupuje vaši leteckou společnost
se mi něco stalo při bezpečnostní kontrolepříslušné letiště
jsem ztratil dokladypolicie
jsem něco zapomněl na palubě letadlahandlingová společnost
jsem ztratil něco v prostorách letištěpříslušné letiště
Zdroj: Letiště Praha

V případě zpoždění či zrušení letu platí, že by se měl letecký dopravce o zákazníka postarat. „Pokud je zpoždění více než dvě hodiny a zároveň jde o let do 1 500 kilometrů, letecká společnost by měla dát cestujícím voucher na občerstvení, případně nabídnout například vodu a bagetu. Pokud se tak nestane, cestující si může zakoupit občerstvení sám a následně vše nárokovat u letecké společnosti. Vouchery bývají většinou v hodnotě deseti eur,“ říká Petr Tomeček ze společnosti ClaimCloud. V případě letu nad 1 500 kilometrů je zde hraniční hodnota tři hodiny.

Účtenky mají důležitý význam

Aerolinky by měly cestujícím v určitých případech zajistit také ubytování, a to například v situaci, kdy je let zrušen a další se uskuteční až další den. „Pokud se tak nestane, pasažér si může zajistit ubytování, případně stravu na vlastní náklady sám. Je však nutné si uchovávat účtenky,“ dodává Petr Tomeček.

Z jakékoliv dokladu o zaplacení musí být přitom vždy jasně patrné, co vše cestující hradil. „Nestačí pouze lístek z platebního terminálu. Na účtence musí být rozepsáno, že například deset eur stála bageta a pět eur voda,“ uvádí příklad Tomeček.

Noc strávíme na letišti, líčí jeden z Čechů, kteří uvázli v Barceloně

Určité potřeby si člověk může zakoupit i při ztrátě zavazadla. „V případě ztráty zavazadel neexistuje fixní náhrada. Musí se prokazovat vyloženě vzniklá škoda. To znamená, že pokud člověk cestuje na dovolenou a opozdí se mu zavazadlo, tak si nepůjde koupit namísto trička či plavek oblek,“ vysvětluje Tomeček.

Cestující se mohou se svými stížnostmi obracet také na Úřad pro civilní letectví. Ten pro klienta prověří, za jakých okolností ke zrušení či zpoždění letu došlo a zda je cestujícímu dána možnost plnění ze strany aerolinky.

„Nejdříve se musí cestující s problémem obrátit na leteckého dopravce. Pokud mu neposkytne odpověď, nebo je odpověď dopravce neuspokojivá, až poté se mohou obrátit na Úřad pro civilní letectví,“ vysvětluje tiskový mluvčí Úřadu pro civilní letectví Vítězslav Hezký.

Aktuální počet stížností nechce komentovat, nemají totiž podle něj žádnou vypovídací hodnotu. „Řešíme až poslední fázi a případy, kdy se cestující s aerolinkami nedohodne. Navíc doba dovolených teprve začíná, letní sezonu bude možné okomentovat až na podzim, nebo v zimě,“ doplňuje Hezký.

Podle Tomečka se aerolinky často do proplácení kompenzací dobrovolně nehrnou. „Týká se to především nízkonákladových společností. I proto lidé využívají našich služeb. Letecké společnosti už vědí, s kým mluví, a jak moc si mohou dovolit oponovat,“ uvádí Tomeček.

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

Horkovod dodá Brnu teplo a zbaví ho závislosti na plynu, říká ředitel Tepláren

20. dubna 2024

Premium Projekt horkovodu vedoucího z Jaderné elektrárny Dukovany do Brna byl po desetiletích přerušení...

Každá pátá firma v Česku je nefunkční. Povinnosti mají stejné jako ty živé

20. dubna 2024

Zombie firmy. I tak se v Česku nazývají společnosti, které jsou zapsané v obchodním rejstříku, ale...

Nejlepší letiště pro rok 2024 má Katar, Ruzyně se do top 100 nedostala

19. dubna 2024

Titul pro nejlepší letiště světa si pro letošní rok odneslo mezinárodní letiště Hamad v katarském...

Britské mléčné farmy chrlí hnůj do řek. Ochránci přírody volají po nápravě

19. dubna 2024

Mléčné farmy ve Spojeném království znečišťují životní prostředí a vylévají velké množství...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...