Gumárenská firma posílila, koupila slovinskou divizi (ilustrační snímek).

Gumárenská firma posílila, koupila slovinskou divizi (ilustrační snímek). | foto: Pirelli

Čeští gumárníci převzali slovinskou společnost Savatech

  • 6
Česká gumárenská firma ČGS Holding odkoupila od slovinské společnosti Sava její gumárenskou divizi Savatech. Ta vyrábí motocyklové pneumatiky, kaučukové směsi a součástky pro domácí spotřebiče a automobilový průmysl.

Firma v roce 2011 utržila celkem 123,2 milionu eur, tedy více než tři miliardy korun. Cena transakce nebyla uvedena. Savatech byl poslední gumárenskou výrobou holdingu Sava, který býval největším výrobcem pneumatik ve Slovinsku.

Samotný holding ČGS, pod který patří například továrny a značky Mitas a Rubena, loni utržil 537,1 milionu eur, a současnou akvizicí se tak zvětší téměř o pětinu. Uskupení patří Tomáši Němcovi a Oldřichu Šlemrovi.

"ČGS vítá ve své skupině management Savatechu a všechny jeho zaměstnance," uvedl v tiskové zprávě spolumajitel ČGS Oldřich Šlemr. ČGS, který má 6 tisíc zaměstnanců, převezme všech 964 zaměstnanců společnosti Savatech.

Akvizice pomůže posílit ČGS vlastní divizi technické pryže. "Savatech navíc disponuje pětačtyřicetičlenným týmem pro výzkum a vývoj," podotkl Šlemr.

,