Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Český státní dluh přestal díky prvním dárcům na dvě vteřiny růst

  • 263
Pavel Zíka, majitel cestovní kanceláře Jedu.cz, byl zřejmě prvním čtenářem MF DNES, který daroval peníze ministerstvu financí na snížení státního dluhu. Byl tak jedním z padesáti lidí, kterým se podařilo zpomalit další nárůst dluhu zhruba o dvě sekundy.

Peníze zaslal na účet ministerstva hned ten den ráno, kdy vyšel článek o možnosti finančním darem snížit český dluh. "Přestaňte nás zadlužovat," napsal v příkazu k úhradě v kolonce zpráva pro příjemce, jehož kopie přišla z internetového bankovnictví Komerční banky i autorům textu.

"Byl to spíše vtip. Ale mám dvě děti a není mi jedno, v jakém stavu jim stát předáme," říká Zíka. "Trápí mě veřejné dluhy a Paroubkův populismus," dodal podnikatel, který v roce 1988 ještě jako student emigroval do Německa a o čtyři roky později se vrátil.

Původně chtěl zůstat jako dárce v anonymitě, MF DNES se ho podařilo dohledat a oslovit jen díky rodnému číslu, které použil jako variabilní symbol.

Peníze darovalo 50 lidí

Během prvních dvou dnů přispělo darem na účet rezervního fondu ministerstva financí asi padesát lidí, kteří stáhli státní dluh zhruba o deset tisíc korun, vyplývá z údajů poskytnutých mluvčím ministerstva financí na počátku minulého týdne.

To sice představuje jen kapku v moři – o deset tisíc vzroste státní dluh za necelé dvě vteřiny – ale zaslouží i velké poděkování. Z ohlasů čtenářů vyplývá, jak negativně vnímají "kvalitu" útrat českého státu a z toho plynoucí nechuť dobrovolně přispět na úhradu rychle rostoucí díry ve veřejných financích.

Během následujících dvou let kvůli propadu hospodářství a stoupajícím státním výdajům vzroste státní dluh téměř na polovinu HDP, ročního výkonu ekonomiky. Nyní se pohybuje na úrovni třiceti procent.

V anketě na iDNES.cz na otázku "Přispěli byste na snížení státního dluhu?‘ odpovědělo do pondělka 16 714 čtenářů ne a 2 299 ano. Většina lidí poukazuje na všudypřítomné mrhání, a to zejména u veřejných zakázek.

O peníze nežádáme, tvrdí ministerstvo

Finanční dar je jednou z možností, jak přispět na snížení státního dluhu. V případě ministerstva financí je možné poslat peníze na účet 123-3328001 u České národní banky – bankovní kód je 0710. Do zprávy pro příjemce napište: dar na snížení státního dluhu ČR.

Reakce českého ministerstva financí na článek v MF DNES byla tragikomická.

"Ministerstvo financí důrazně upozorňuje, že nežádá od občanů žádné finanční příspěvky do rozpočtu. Pokud někdo chce poskytnout státu dar, může, ale není to povinnost a ministerstvo financí k tomu nikoho nevyzývá," uvedl úřad v oficiální reakci.

Nežádá, nemusí, ale bere a od ledna, kdy se zvýší daně, si český stát vezme, půjčí a přerozdělí ještě víc. Moudrá ministerstva financí, jako je to ve Spojených státech, dary na pomoc republice vítají a občanům děkují.

S rostoucím zadlužením nastaví přívětivější tón i český finanční úředník. Bude muset. První vydání státních dluhopisů ČR, které si mají koupit občané, má přijít už za několik měsíců.

,