Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Český mobil nestihne vstoupit na předvánoční trh

  12:32
- Český mobil, třetí operátor mobilních telefonů v tuzemsku, nestačí vstoupit na předvánoční trh. "Před Vánoci nechystáme žádné marketingové aktivity. Náš závazek je zprovoznit síť pokrývající sedmatřicet procent populace do 8. ledna 2000," prohlásil mluvčí firmy Darren Walker. Předseda dozorčí rady Mario Bertrand přitom koncem září tvrdil, že se Český mobil bude snažit zprovoznit síť ještě do Vánoc.

"Je škoda přijít o předvánoční trh. EuroTel i RadioMobil neponechávají nic náhodě a do poslední chvíle budou rozumně tlačit na pilu. Na druhou stranu prodávat něco, co nebude do 8. ledna fungovat, by bylo velmi komplikované," připustil nezávislý konzultant Václav Mach.

Společnost na svých internetových stránkách předpokládá, že první zákazníky přivítá ještě letos. "Mnoho informací bylo umístěno na web ještě během výběrového řízení, kdy se předpokládalo, že licence bude podepsána v září," vysvětlil Walker. Firma získala licenci od ministerstva dopravy a spojů 8. října. Doprovodná smlouva obsahuje podmínku zprovoznit síť do tří měsíců od udělení licence.

Český mobil vlastní z 51 procent kanadská Telesystem International Wireless, 48 procent drží IPB a 0,5 procenta Priority Telecom. Firma má uzavřeny smlouvy o spolupráci s obchodním řetězcem Julius Meinl a softwarovou firmou PVT.

Loni se stal právě mobilní telefon oblíbeným vánočním dárkem. Podobný trend očekávají stávající mobilní operátoři i v letošním roce. EuroTel například předpokládá, že do konce roku získá přes 100 tisíc nových zákazníků. RadioMobil už přišel s nabídkou dárku v podobě značkových hodinek ke každé aktivaci či předplacené sadě Twist.

Český Mobil chce zahájit provoz do Vánoc
Třetí operátor mobilních telefonů, kterým se stalo konsorcium Český Mobil, se bude podle předsedy dozorčí rady Maria Bertranda snažit zprovoznit svou síť ještě do letošních Vánoc. Podle podmínek výběrového řízení musí provoz začít nejpozději do 30.6. 2000. Jaké bude mít síť telefonní předčíslí není zatím známo.

Trhákem pro zákazníky má být nabídka za deset korun 40 minut měsíčně mimo špičku zdarma. Zpočátku mají být signálem pokryta především velká města jako Praha, Brno, Plzeň, Ostrava, Ústí nad Labem, Olomouc a Liberec, kde žije zhruba 37 procent populace.

Ministr dopravy a spojů Antonín Peltrám (pro MF DNES): "Udělám všechno pro to, aby se do licence dostalo pod penalizací všechno, co naslibovali. Co slíbili, ať splní, jinak jim v nejhorším odeberu licenci."
Mluvčí Českého Mobilu Simona Míková: "Jsme velmi potěšeni, že vláda určila jako vítěze nás, a dodržíme to, k čemu jsme se v nabídce zavázali."
"Vyhráli čeští zákazníci," komentoval získání licence Mario Bertrand. Podle jeho slov vstup společnosti TIW, jednoho z členů konsorcia, před dvěma lety v Kanadě způsobil pokles cen o 40 procent.

Podle Maria Bertranda budou muset jenom na samotný vstup třetího operátora reagovat i jeho konkurenti Paegas a Eurotel.  Marketingová studie vypracovaná Českým Mobilem počítá do pěti let s tím, že v Česku budou mobilní telefon používat asi čtyři miliony lidí. Český Mobil by rád z tohoto počtu získal 20 procent zákazníků.

Na splnění závazků už nyní pracuje tým odborníků a tří dodavatelů technického vybavení, aby výstavba antén a vysílačů mohla začít co nedříve. V prvních dvou letech předpokádá konsorcium investice ve výši 560 milionů dolarů, do pěti let to má být celkem 850 milionů amerických dolarů.

Kromě těchto závazků hodlá Český Mobil investovat asi 2 miliardy korun na připojení 13 tisíc škol a knihoven na internet, podporu výzkumných středisek bezdrátové komunikace a výuku studentů.

Výběrová komise doporučila ministru Peltrámovi k výběru čtveřici Český Mobil, Orange, Crystel a Vlna+. Český Mobil zvítězil zejména díky cenové nabídce, která je podle některých expertů až podezřele nízká.

Razantním snížením cen sleduje podle zástupců výběrové komise Český Mobil především získání co největšího počtu zákazníků. "Jejich nabídka zcela zřetelně směřuje právě na ty nejméně rozhodné, kteří si zatím mobilní telefon nepořídili kvůli ceně," uvedl jeden z členů výběrové komise, který nechtěl být v této souvislosti jmenován.

Hospodaření TIW (v mld. Kč*)

  Tržby Provozní zisk
1996 0,43 - 0,80
1997 2,41 - 2,93
1998 13,33 - 2,43
1999 ** 9,17 -  2,21
* .. přepočteno podle aktuálního kurzu
** .. 1. pololetí
Pramen: TIW, archiv

Český Mobil zaplatí státu za licenci jednu miliardu korun. Do smlouvy, kterou podepíše s Českým telekomunikačním úřadem, bude podle ředitele úřadu Davida Stádníka zapracována také nabídka, kterou Český Mobil ve výběrovém řízení předložil a díky níž tendr vyhrál.

Ministr dopravy a spojů Antonín Peltrám předpokládá, že že smlouvu s konsorciem podepíše v pátek 1. října. Jména členů výběrové komise mají být v nejbližší době zveřejněna na internetových stránkách Českého telekomunikačního úřadu.

V případě nesplnění podmínek hrozí operátorovi sankce, v nejhorším případě i odebrání licence. Ani tyto pojistky nemohou zabránit, aby se vybraný operátor nesnažil ze zadaných kritérií vykroutit. S nereálností slibů mají své zkušenosti i v několika státech USA, nebo Indii.

  TIW Orange
GSM licence 4 4
Počet zaměstnanců 7 500 8 300
Počet zákazníků 2 000 000 3 552 000

Pramen: Týden

Vítězná firma zpravidla začně zpochybňovat zadaná kritéria a odvolávat se na jejich vlastní výklad, nebo začne zakalkulovávat "neočekávaná rizika, nebo události" se kterými dříve nepočítala. Výsledkem jsou kompromisy, se kterými by operátor původní soutěž nevyhrál, licence mu už ale zůstane.

Další věc kterou odborníci konsorciu vyčítají, jsou relativně slabší zkušenosti s provozováním mobilních sítí ve srovnání s ostatními účastníky tendru. Majoritní akionář konsorcia, kanadská společnost TIW doposud neprovozuje žádnou síť v pásmu 1800 MHz.

Paegas
Pokryté území 97 % české populace
Počet roamingových partnerů 146 v 70 zemích
Počet zákazníků
(září 99)
650 000
Počet zaměstnanců k 4/99 1.200
Pramen: Paegas

Druhý akcionář, Investiční a poštovní banka, nemá s radiokomunikacemi vůbec žádnou zkušenost. Přesto podle neoficiálních informací získalo konsorcium 149,73 bodů ze 150 možných.

Počet bodů se stanovil podle výše tarifů, rychlosti a kvality pokrytí, ale i výše investic. Cena hovorného měla v rozhodování zdaleka největší váhu - 55 procent. V cenové politice slibuje konsorcium pokles o 40 procent ve srovnání s tarify současných operátorů.

Do konce příštího roku by pokrytí signálem mělo být srovnatelné s konkurenčními Eurotelem a Paegasem. Do dvou let by společnost měla zaměstnávat 1000 zaměstnanců.
 

EuroTel
Pokryté území 97 % české populace
Počet roamingových partnerů (k 1.9.1999) 139
Počet zákazníků
(srpen1999)
810 000 v síti GSM i NMT
Počet zaměstnanců
(k 16.7.1999)
1 587
Pramen: Eurotel

Investiční banka Donaldson, Lufkin & Jenrette odhaduje tržní podíl provozovatele třetí sítě mobilních telefonů na konci příštího roku na 6 až 8,5 procenta, na konci roku 2004 by to mohlo být okolo 20 procent.

EuroTel a RadioMobil očekávají v závěru roku, který je spojen s vánočními nákupy, dohromady 400.000 nových zákazníků. Jejich celkový počet by se tak v Česku zvýšil na 1,8 miliónu.

"Od 15-ti procentního nasycení trhu, kterému se ČR velmi přiblížila, dochází k další eskalaci zájmu o mobilní telefony, což potvrzují zkušenosti ze zemí, kde byla tato hranice překročena," uvedla mluvčí RadioMobilu Tereza Kakosová.

Autor:

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zlato raketově zdražilo. Mohou za to Spojené státy, Čína i Rusko

13. dubna 2024

Cena zlata pokořila historické rekordy a podle ekonomů se ještě zdaleka nemusí zastavit. Důvodem...

Za zájezd jen čtvrtinu předem, navrhuje EU. Cestovky s tím mají problém

19. dubna 2024

Premium Předem zaplaťte jen 25 procent a doplatek až čtyři týdny před odjezdem na dovolenou. Takový návrh...

Brusel vyčlenil půl miliardy eur na výroby munice, do Česka jdou tři procenta

19. dubna 2024

Dva české podniky uspěly v konkurenci evropských obranných firem, které se ucházely o finanční...

Ruské tankery mohou způsobit ekologickou katastrofu, varuje švédský ministr

18. dubna 2024

Švédský ministr zahraničí Tobias Billström varuje před ekologickou katastrofou, ke které by mohlo...

Google propustil 28 zaměstnanců, kteří stávkovali kvůli smlouvě s Izraelem

18. dubna 2024  19:30

Společnost Google propustila 28 zaměstnanců, kteří protestovali proti smlouvě, kterou firma...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...