"Za čtrnáct dní jsem ho prodal asi osmdesát kilo," říká Tomáš Hübsch, který má stánek v tržnici na náměstí 28. října v Hradci Králové. Domácí česnek je totiž ve většině hypermarketů nedostatkovým zbožím a lidé se musí často spokojit jen s dovozem z Asie.
Podle Hübsche se mnoho lidí u stánku zastaví a ptají se, zda skutečně prodává český česnek: "Musím jim dokola říkat, že se opravdu jedná o český produkt od jednoho zemědělce ze Stračova u Sadové," říká Hübsch.
Mnozí zákazníci se prý později vracejí a podělí se s ním o své poznatky. "Někteří říkají, že jeden stroužek českého česneku plně nahradí celou paličku česneku čínského," sděluje prodavač.
Aby lidi na kvalitní český produkt přilákal, přidává stroužek česneku zdarma k nákupu zeleniny: "V obchodech dávají žvýkačky, já dávám česnek."
Čínský česnek bez silic
Čínský česnek postrádá silice a to se prý projevuje na jeho chuti. "Kdo je zvyklý na domácí česnek, ten rozdíl okamžitě pozná," říká zastánce české zeleniny a hradecký zemědělec David Smetana.
Jeho slova potvrzuje i pěstitel Milan Joudal ze Žernova na Náchodsku: "Pěstuji odrůdu Dukát. Čínský česnek kvůli nedostatku silic ani zdaleka nedosahuje jeho kvality."
Podle Smetany se česnek v České republice pěstuje hlavně v malém: "Je to strašně namáhavá ruční práce. Musí se ručně sázet i sklízet. Sklízecí stroje totiž zatím neexistují."
Český česnek lidé mohou koupit buď na trzích, nebo přímo od zemědělců. "Vím, že kvalitní český česnek lidé musí kupovat hlavně od pěstitelů. Cena se pohybuje kolem sta korun za kilo," uvádí Joudal.
Český česnek preferují i v královéhradecké restauraci Na Hradě. "Teď to zrovna řešíme. Česnek kupujeme ve velkoskladu, ale tam je to jak kdy. Stane se, že třeba půl roku nenarazíme na český česnek. Proto musíme koupit takový, jaký je," tvrdí majitel restaurace Ota Macháček. V sušeném česneku podle něj však velký rozdíl není.
Česnek je pro svou léčivou sílu oceňován po tisíciletí. Používá se k léčení řady chorob od lepry po hemeroidy. Snižuje tlak a cholesterol, zlepšuje krevní oběh, redukuje krevní srážlivost, má protiinfekční a pravděpodobně i protirakovinové účinky, potlačuje plísňové infekce a zvyšuje imunitu.