Obchodní dům Kotva

Obchodní dům Kotva | foto: Michal Šula, MF DNES

Česku hrozí arbitráž za miliardu. Kvůli Kotvě

  • 94
Česko čeká s velkou pravděpodobností další arbitráž. O 995 milionů korun se chce soudit kyperská společnost Forminster Enterprises Limited, která se dožaduje náhrady škody kvůli sporu o obchodní dům Kotva.

"Protistrana tvrdí, že Česká republika porušila Dohodu o podpoře a ochraně investic mezi ČR a Kyprem," řekl mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

S na první pohled neznámou firmou se už setkala řada Čechů. Figuruje totiž v kauze investičních fondů Trend a Mercia, kde o peníze přišlo přes sto tisíc lidí. - čtěte Soud poslal do vězení šéfy vytunelovaných fondů

Formister založil bývalý šéf fondu Trend Miroslav Hálek. Na společnost byly poté z fondu převedeny právě akcie Kotvy. Soudy dodnes řeší, zda šlo o prodej akcií, nebo jen o půjčku.

Forminster se nyní dožaduje náhrady škody za soudní rozhodnutí, které ji o akcionářská práva na Kotvu připravilo. Obchodní dům v centru Prahy dnes vlastní společnost Markland Kotva s irským kapitálem.

"Momentálně běží standardní šestiměsíční lhůta, po jejímž uplynutí je možno podat arbitrážní žalobu na Českou republiku," dodal Jakob. Lhůta vyprší v dubnu.

Během půlroční lhůty se ministerstvo financí pokusí se společností dohodnout tak, aby se stát žalobě vyhnul. "Pokud se to nezdaří, může společnost podle svého uvážení buď podat žalobu k českému soudu, nebo zahájit arbitráž u některé z institucí, které určuje mezinárodní smlouva," vysvětlil Martin Bohuslav z advokátní kanceláře Ambruz & Dark.

Firma se vedle české justice může obrátit na Mezinárodní středisko pro řešení sporů z investic, mezinárodní rozhodčí soud ustavený podle rozhodčích pravidel nebo rozhodčí soud Obchodní komory ve Stockholmu.

Česko je v poslední době v arbitrážích úspěšné. Loni vyhrálo například spor ohledně televize TV3 nebo s izraelskou skupinou Phoenix Action.

Hrozí mu ale jiné: například kvůli výstavbě obchodního centra v Liberci společností ECE nebo německým investorem golfového hřiště u Karlových Varů. Letos by měla být například dořešena i obří arbitráž s firmou Diag Human.

Kdo chce po Česku peníze

Spory, ve kterých už byla podána arbitrážní žaloba

ECE Group - německá developerská skupina požaduje za zmařenou stavbu nákupního centra v Liberci 1,8 miliardy korun

Binder - německý podnikatel napadl postup českých celních orgánů, který měl zlikvidovat jeho společnost. Po státu žádá 2,3 miliardy korun

Frontier Petroleum Services - společnost žaluje ČR o 20 milionů euro (524 milionů Kč) za zmaření investice do firmy LET

InterTrade GmbH - bývalý majitel CE Wood žaluje Česko o 87 milionů eur (2,2 miliardy Kč) kvůli zadávání veřejných zakázek v Lesích ČR

Konsortium Oeconomismus - žaloba kvůli zmaření investice do spalovny u Mladé Boleslavi, 710 milionů korun

G. Nepolsky - zmaření investice na stáčírnu pitné vody ve Vrchlabí, přibližně miliarda korun. Žalobce ale od arbitráže zřejmě ustoupí kvůli nedostatku peněz na spor

P.F. Vöcklinghaus - firma žádá 982 milionů korun za zmaření investice do golfového areálu Cihelna u Karlových Varů

zdroj: MFČR