(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Nejsou lidi. Firmy lanaří důchodce, ale těm se moc nechce

  • 809
České firmy mají více než 200 tisíc neobsazených míst. Kvůli nedostatku lidí musí odmítat zakázky. Mnoho z nich proto „loví“ také mezi důchodci. Jenže starším se často zpátky do práce už nechce. Podíl pracujících důchodců je v Česku nižší, než je v Evropské unii obvyklé.

„Na spoustu pozic se shánějí lidé napříč spektrem volných pracovníků. Jde třeba o pozice do výroby, která není fyzicky náročná, administrativy, služeb, ale i v logistice,“ potvrzuje ředitel personálně-poradenské společnosti McRoy Tomáš Surka. Starší generace může mít problém v oborech, kde se využívají nejnovější technologie.

Podle nedávného průzkumu ČSOB mezi pětistovkou malých a středních podniků je ochotno zaměstnávat důchodce 30 procent firem. Třetina z nich jim přitom dosud práci nedávala. „Zájem o důchodce však není dán pouze aktuální situací na trhu práce,“ říká šéf Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček.

Pracující důchodci v Česku

Zkušenosti a lepší odhad

Právě menší podniky – a zejména rodinné firmy – stojí o zaměstnání důchodců dlouhodobě. „Z mnoha důvodů. Mají zkušenosti, odhad. Jsou to stabilní pracovníci, váží si práce a nehádají se o každou korunu. Obzvláště cenní jsou důchodci v manažerských pozicích, v zahraničním obchodu nebo financích, kteří zaučují mladé,“ říká Havlíček.

Muži došli. Zaměstnavatelé hledají novou pracovní sílu mezi ženami

Zaměstnání prácechtivých důchodců však problém nedostatku pracovníků řeší jen zčásti. Situaci podle Hospodářské komory komplikuje plošná možnost předčasných důchodů.

„Zvyšují se počty lidí, kteří odcházejí do předčasného důchodu. Každý rok tvoří zhruba třetinu přiznaných starobních důchodů. Jde zhruba o 30 tisíc lidí ročně, kteří jdou do důchodu dříve, než by museli,“ říká mluvčí Hospodářské komory ČR Miroslav Diro.

Předčasný důchod jako běžná praxe

Lidé dřívějším odchodem do penze často řeší to, že nemohou najít zaměstnání. Právě lidé po padesátce jsou bez práce nejčastěji, obvykle jde o pracovníky se základním vzděláním. „Plošnou možností předčasných důchodů však vláda jen strká hlavu do písku před skutečným řešením dlouhodobé nezaměstnanosti lidí v předdůchodovém věku, třeba reformou celoživotního vzdělávání,“ říká Diro.

Pracující důchodci v EU

Jak uvádí ve své studii think-tank IDEA, zhruba 80 procent českých seniorů odchází do starobního důchodu pouze kvůli tomu, že na něj díky dosažení věku a počtu odpracovaných let získali nárok. Jen pětina lidí odešla do důchodu kvůli zhoršené zdravotní situaci, ztrátě zaměstnání nebo jiným překážkám v práci.

Podle Eurostatu pracuje v Česku pouze 13 procent lidí v důchodovém věku, zatímco průměr Evropské unie je 15,5 procenta. Ve skandinávských zemích nebo Británii je to více než třetina seniorů. Celková nezaměstnanost v Unii je přitom zhruba trojnásobná. Aktuálně dosahuje 7,4 procenta, zatímco v Česku je pouze 2,6 procenta.

Po pětašedesátce chodí dál do zaměstnání podle statistik hlavně lidé s vyšším vzděláním, nejvyšší podíl pracujících seniorů je v Praze a ve středních Čechách. „Nejčastěji pokračují v práci techničtí specialisté, pedagogové a vědečtí pracovníci, vědci, právníci, architekti nebo vedoucí pracovníci,“ říká manažer marketingu a náboru ManpowerGroup Jiří Halbrštát.

Vedle toho existuje malá část pracujících důchodců, kteří nepřicházejí z odborných činností, ale k důchodu si jen chtějí přivydělat. „Ti hledají fyzicky nenáročné brigády například v ostraze, supermarketech nebo na vesnicích v zemědělství,“ dodává Halbrštát.

Svět v roce 2030? Stroje by mohly nahradit až 375 milionů pracujících

Větší firmy už obvykle „nové“ penzisty nelákají, byť ty současné k odchodu do důchodu nenutí. „V některých situacích přesto nemají zaměstnavatelé na výběr než oslovit důchodce,“ říká Diro.

„Nedá se říci, že bychom důchodcům pracovní pozice vyloženě aktivně nabízeli. Pokud však projeví zájem o některou pozici, určitě je z výběrového řízení nevyřadíme jen proto, že jsou v důchodovém věku,“ prohlašuje mluvčí ostravských hutí ArcelorMittal Barbora Černá Dvořáková.

„Spolupracujeme se zkušenými techniky, kterých je na trhu nedostatek. Například v oblasti provozu či distribuce mají neocenitelné zkušenosti – někteří strávili v energetice celý svůj život a znají elektrárnu či sítě do nejmenších podrobností,“ uvádí třeba mluvčí ČEZ Alice Horáková.