Vláda Bohuslava Sobotky jednomyslně kývla na přistoupení k fiskálnímu paktu Evropské unie.

Vláda Bohuslava Sobotky jednomyslně kývla na přistoupení k fiskálnímu paktu Evropské unie. | foto: Dan Materna, MAFRA

Česko se připojí k fiskálnímu paktu EU, který odmítali Nečas i Klaus

  • 288
Vláda schválila přistoupení Česka k fiskálnímu paktu EU. "Vláda udělala nejdůležitější evropské rozhodnutí od svého vzniku. Vracíme se do hlavního proudu evropské integrace," řekl po jednání vlády premiér Bohuslav Sobotka. V parlamentu bude muset smlouvu schválit ústavní většina. Vláda tak bude potřebovat podporu opozice.

Přistoupení k fiskálnímu paktu znamená, že Česko bude muset do své legislativy začlenit pravidla hlídající rozpočtovou kázeň. Připojení k paktu by zamezilo vládám nadměrně zadlužovat zemi.

"Fiskální pakt byl přijat proto, aby posílil důvěru finančních trhů," řekl po jednání vlády ministr zahraničí, sociální demokrat Lubomír Zaorálek.

Bývalý premiér Petr Nečas podporovaný tehdejším prezidentem Václavem Klausem odmítl v roce 2012 smlouvu podepsat. Stejně se ze zemí Evropské unie zachovala už pouze Velká Británie. Nečas možné připojení se ke smlouvě někdy v budoucnu podmínil předchozím referendem o tom, zda si čeští občané vůbec přejí, aby Česká republika platila eurem.

Česko tím podle Zaorálka mimo jiné ztratilo právo účastnit se summitů zemí eurozóny. Nyní tuto věc napraví a bude opět v jádru evropské integrace. "To je věc, kterou pokládám za velmi významnou, abychom náš hlas byli schopni v unii prosazovat a mohli se podílet na zásaních rozhodnutích," řekl v pondělí Zaorálek.

Vláda udělala krok, který podle ODS většina občanů odmítá

Opoziční ODS rozhodnutí vlády odmítla. "Učinila další nevratný krok směrem k členství České republiky v eurozóně, které odmítá drtivá většina občanů. Vládní strany tak mimo jiné jednají v zásadním rozporu s vůlí svých vlastních voličů. Zároveň tak vláda otočila od kurzu předešlé vlády o stoosmdesát stupňů. Taková politika od zdi ke zdi je zcela nevěrohodná, jakkoli Bruselu se tato účelovost může líbit. Tento vládní krok naprosto odmítáme," reagoval první místopředseda ODS Jan Zahradil.

Fiskální pakt počítá s tím, že by státy do svého právního řádu, nejlépe přímo do ústavy, měly zakotvit pravidlo, že by jejich strukturální rozpočet měl být v podstatě vyrovnaný nebo v přebytku. Povolen bude deficit jen do výše 0,5 procenta HDP dané země. Na to, zda země "zlaté" pravidlo ukotvily v domácím právu, bude dohlížet soudní dvůr EU. Provinilé zemi by mohl udělit pokutu do výše 0,1 procenta HDP.

Česko by se, pokud obě komory parlamentu ústavní většinou smlouvu schválí, opatřeními podle fiskálního paktu řídilo až po přijetí eura. Obdobně jako Polsko, Maďarsko, Švédsko a Litva.