Státní rozpočet je zatím v přebytku, do konce roku ale nabere záporné hodnoty.

Státní rozpočet je zatím v přebytku, do konce roku ale nabere záporné hodnoty. | foto: Profimedia.cz

Česko hospodařilo do konce října s přebytkem 10,9 miliardy

  • 4
Stát hospodařil ke konci října s přebytkem 10,9 miliardy korun, loni rozpočet vykázal za stejné období přebytek 27,2 miliardy. Vždy ke konci roku se však výdaje zvyšují a Česká republika pro letošek počítá s konečným deficitem okolo sedmdesáti miliard korun.

V létě ministerstvo financí zvýšilo plánovaný schodek pro letošní rok na 71,3 miliardy korun, podle dřívějšího vyjádření ministra financí Miroslava Kalouska by měl ale rozpočet skončit letos s přibližně o 20 miliard korun nižším deficitem.

Horší říjnový výsledek hospodaření podle ministerstva způsobily letošní převody peněz do Státního fondu dopravní infrastruktury, které již dosáhly 24,1 miliardy korun. Dalším důvodem je rovněž květnový přesun 12 miliard korun na Správu železniční dopravní cesty.

Rozpočet pro příští rok počítá se schodkem 38,1 miliardy korun. Návrh zákona již prošel prvním čtením v Poslanecké sněmovně, kolem rozpočtu se však vedly ostré spory koalice s opozicí. Té se nelíbilo, že rozpočet je postaven na starém odhadu vývoje ekonomiky, který nezohledňuje dopady finanční krize. - více o sporech čtěte zde

Ministr financí nevylučuje kvůli nižšímu růstu ekonomiky ještě další škrty ve výdajích jednotlivých ministerstev.

 Plnění státního rozpočtu (v miliardách Kč)
 Leden  + 9,73
 Únor  - 4,97
 Březen  - 13,35
 Duben  - 28,09
 Květen  - 38,32
 Červen  - 5,65
 Červenec  + 9,3
 Srpen  + 5,3
 Září  + 10,5
 Říjen  + 10,9