Češi nejčastěji umírají na nemoci srdce. Jaký typ „nemoci“ nejvíc trápí české restaurace?
Obecně u nás existuje málo lásky k řemeslu. A kde není láska k tomu, co děláte, nejsou ani pozitivní vibrace. Je tam nemoc.
Kde je příčina?
Gastronomie u nás měla před válkou vysoký kredit a lidé, kteří v oboru podnikali a pracovali, byli uznávaní. To se s nástupem komunismu změnilo, řemeslo bylo dehonestováno, stejně tak práce personálu. Nejen pro restaurace platilo, že kdo neokrádá stát, okrádá rodinu. Reputace oboru utrpěla. Bohužel tahle neláska je stále ještě mnohde vidět. Ale pokud chcete lidem nabízet službu, která je zdravá a nepotřebuje léčbu, tak ji musíte dělat s láskou a musíte ji mít ráda.
Spropitné by rozhodně nemělo být automatické. Není na to nárok, už vůbec ne v určité výši.