Česká ekonomika začíná pociťovat ochlazení poptávky po automobilech i posilující kurz koruny.

Česká ekonomika začíná pociťovat ochlazení poptávky po automobilech i posilující kurz koruny. | foto: Archiv Škoda Auto

Česká ekonomika naráží na své limity. Chybí pracovníci a klesá vývoz

  • 222
Únorový výsledek zahraničního obchodu naznačil, že česká ekonomika naráží na své limity. Podle analytiků vývozce trápí nedostatečné výrobní kapacity, spojené hlavně s nedostatkem lidí na trhu práce. Další překážkou je posilující koruna. Export tuzemských firem se v únoru meziročně snížil o 1,2 procenta.

„Posilování kurzu pod 25 korun, které může přijít již v létě, se v budoucnu může ukázat jako brzda v expanzi našeho exportu. V neposlední řadě se nad hlavami vývozců stále vznáší hrozba obchodní války se Spojenými státy,“ uvedl analytik Raiffeisenbank Jakub Červenka.

Pokles dynamiky exportu a importu je podle ekonoma UniCredit Bank Jiřího Poura v souladu se slabšími čísly průmyslové výroby a naznačuje, že česká ekonomika naráží na své limity.

Únorová čísla zahraničního obchodu potvrdila podle hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy očekávání nižší letošní růstové dynamiky tuzemského exportu. Nižší meziroční přebytek bilance má na svědomí zejména meziroční snížení kladného salda obchodu s motorovými vozidly.

„Jde o další střípek do mozaiky předpokládaného ochlazování poptávky po automobilech v zemích eurozóny a v EU jako celku. Tuzemský export letos poroste tempem 3,2 procenta. Vedle ochlazení poptávky po automobilech v našich vývozních destinacích mu nebude svědčit ani posilující koruna,“ dodal Kovanda.

Také podle Jakuba Seidlera z ING Bank by letos měl zahraniční obchod pokračovat v mírném růstu, meziroční tempo však zpomalí kvůli silnější koruně a očekávanému zpomalení ve výrobě a vývozu automobilů. „Mírné zpomalení zahraničního obchodu však není nutné vnímat negativně, souvisí s vysokou srovnávací základnou, silnější korunou a očekávaným zpomalením automobilového sektoru, který si v minulých letech vedl rekordně. Vývoz v mnoha dalších váhově významných odvětvích si začátkem roku stojí dobře,“ řekl Seidler.

Přebytek zahraničního obchodu Česka v únoru meziročně klesl o 2,9 miliardy na 18 miliard korun. Oznámil to v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ). Vývoz oproti loňsku klesl o 1,2 procenta na 279,6 miliardy a dovoz se snížil o 0,2 procenta na 261,5 miliardy.

Analytici Raiffeisenbank odhadují, že letošní přebytek zahraničního obchodu klesne ke 100 miliardám korun.