Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Účetnictví na internetu? Dvě třetiny českých firem na zákon kašlou

  • 124
České firmy ve velké míře porušují zákon o účetnictví, když 67 procent z nich nezveřejňuje na internetu svou účetní uzávěrku a výroční zprávu. Vede je k tomu zpravidla nechuť dělit se se svým okolím a konkurenty o informaci, kolik vydělávají. A zároveň vědomí nízkých postihů, které jim za to hrozí.

Účetní uzávěrku každé firmy by mělo být možné dohledat v obchodním rejstříku na webu Justice.cz. Tak to alespoň říká zákon o účetnictví. Česká praxe je ale o dost jiná. Podle statistik společnosti Bisnode většina firem povinnost ukládat výsledky svého hospodaření do sbírky listin obchodního rejstříku ignoruje.

Výsledky hospodaření za rok 2013 nezveřejnilo do nejzazšího termínu (který uplynul na konci loňského roku) celých 67 procent českých firem. O něco méně než polovina firem (45 procent) tuto povinnost ignoruje poslední tři roky v řadě.

„Buď se tím firmy zkrátka nechtějí nijak zatěžovat, nebo povinnost prostě úmyslně ignorují, protože nechtějí své zisky sdělovat konkurenci. V tom jim pomáhá vědomí, že za porušení této povinnosti dostanou většinou jen symbolickou pokutu,“ vysvětluje Petra Štěpánová s Bisnode.

Čím menší firma, tím méně účetnictví na webu

Zejména majitelům nejmenších firem se nelíbí, že sousedé a jejich okolí vědí, kolik vydělávají. Právě firmy s nejnižším ročním obratem (tedy těch, které Český statistický úřad řadí do kategorie do 10 milionů korun obratu) nezveřejňují své hospodaření v 57 procentech případů. Hůř už jsou na tom (s 82 procenty) pouze firmy, které podle ČSÚ nevykazují žádné tržby, což jsou ale často takzvané spící schránky.

Co se týče oboru podnikání, porušují zákon nezveřejňováním svých výsledků nejčastěji majitelé menších obchodů s potravinami, nápoji a tabákovými výrobky. Z nich se zveřejňováním výsledků nezatěžuje 88 procent.

S tím, jak rostou obraty firmy, zvyšuje se i její transparentnost, co se týče zveřejnění účetnictví. I přesto ale přes 13 procent firem s více než miliardovým obratem tuto zákonnou povinnost neplní. Ani takto velké firmy tak například pro své (i potenciální) obchodní partnery nejsou na první pohled příliš důvěryhodné.

Firem, které nezveřejňují informace o svém hospodaření navíc přibývá. Účetní uzávěrku za rok 2012 nezveřejnilo „jen“ necelých 60 procent firem. Podle Štěpánové s Bisnode jsou v tomto ohledu čeští podnikatelé mnohem méně disciplinovaní než jejich západoevropští kolegové. „Obdobný předpis se ale výrazně více dodržuje i na Slovensku,“ dodává Štěpánová.