Diskuze

Jaké značky jsou „nečeské“? Podle některých i Škoda, Barum či Jar

Značku aut Škoda vnímá jako českou jen sedm z deseti Čechů. Podobně dopadla firma Barum vyrábějící pneumatiky. Ale „nejdále“ mají Češi k výrobci krémů Dermacol. Ten podle většiny respondentů průzkumu STEM/MARK není český, ačkoliv je v českých rukou. Naopak nejvýš vlajku v národních barvách vyvěsila podle ankety Kofola.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

V případě Škody je to všecko v tom názvu a neschopností připustit, že by tahounem české ekonomiky mohla být německá firma, ale je to tak. VW je 100% vlastníkem Škody auto a to, že je to pořád Škoda, je díky podmínkám privatizace, kde bylo stanoveno 5 podmínek:

"Zachování značky Škoda, zachování vlastního výzkumu a vývoje, zachování komplexní automobilové výroby – podtrhuji komplexní, to znamená všech jejích částí – zachování prodejní sítě se značkou Škoda a zachování minimální zaměstnanosti, která v té době čítala něco kolem čtrnácti tisíc zaměstnanců"

V prvních deseti letech VW do Škody investoval 38 miliard a do roku 2003 nevyplácel vlastníkům žádné dividendy, dnes je Škoda tahounem české ekonomiky a významným zaměstnavatelem, proto je vnímána jako česká značka, i když to není pravda. Ale záleží na tom?

0 0
možnosti

ano,záleží,naše to již dávno není

0 0
možnosti
Foto

J16a20n 75Č89e20r34m35á58k

16. 11. 2017 19:45

ono totiž nejde ani tolik o vlastníka a historii jako spíš o sídlo firmy, její výzkumné a vývojové oddělení a nezanedbatelnou část výroby... Např Baťa už z tohoto pohledu za českou firmu považovat nelze... Ostatně, už ani rodina Baťů nejsou Čechy... 8-o

2 0
možnosti

....už ani rodina Baťů nejsou Čechy..... Zlín není v Čechách, nýbrž pořád na Moravě;-)

1 0
možnosti

No, ona je to otázka - "považovat za české" a vědět, že české nejsou Eta, Opavia, Plsner Urquell, Škoda, .. a na co tedy v anketě kliknout?

1 0
možnosti

V96í74t 33H98o86l91l38e16r

17. 11. 2017 8:25

kliknul jsem dole jen na hlasovat a napsalo mě to že jsem toho zatrhl moc ;-D

0 0
možnosti

Podle ortodoxních nacionalistů není ani RegioJet dostatečně česká firma. ;-D

0 0
možnosti
Foto

J91i16r60i 34C37i37z

16. 11. 2017 12:57

Etnicke cistky a znarodneni ekonomiky v r.1945 po vzoru bolsevickeho Ruska pripravily tehdejsi Ceskoslovensko o to nejcenejsi, co kazdy statni celek vlastni, tedy chytre lidi s "know-how". Tito lide vytvorili v R-U a pozdeji v Ceskoslovensku predevsim z ceske casti velmi hospodarsky vyspele uzemi a po r.45 odesli do jinych statu i se svymi znalostmi. Rozpadem R-U prisly ceske podniky o odbytiste pro cca 40 mil lidi, coz se samozrejme muselo projevit v jejich moznostech rozvoje, protoze je rozdil bezcelne prodavat pro 14 mil obyvatel a pro 40 mil. Vstupem do EU se odbyt pro ceske vyrobky podstatne rozsiril, jenze nejdulezitejsi podniky technologicky od r.45 zaostaly a jedine investice od firem, co maji prave to chybejici know-how, je zachranila.

0 0
možnosti

tady je zase daňových expertů s nesmyslnou představou, že zahraniční firmy nebo cizinci vlastněné české firmy zisk dosažený v čr nemusí v čr danit...samozřejmě že musí a také daní bezvýjimky....to co nedaní jsou dividendy (tj. zjednodušeně zisk už po zaplacení daně), protože by je jinak museli danit dvakrát...a pro šťouraly - dočasné daňové prázdniny pro významého investora také na věci nic nemění, jsou jen motivačním prvekm pro vytvoření prac. míst a vždy jsou jen dočasné...

7 0
možnosti

jak píši níže ....daňové prázdniny vůbec nebagatelizujte,pro zahraničního investora je stále lákadlem naše levná pracovní síla,neplatit 10 let daň

Zamyslete se ,proč je Německo tam ,kde je.Asi to není tím,že tam mají montovny s nízkou mzdou a státními úlevami pro cizí firmy.

2 0
možnosti

A42l14e68š 93A17d45a49m

16. 11. 2017 10:43

Zahraniční kapitál buď českou značku zničil, výrazně ponížil či znehodnotil, nebo z ní udělal pouze filiálku podstatně větší části společnosti. Tak či onak zahraniční kapitál není mnohdy to pravé

3 4
možnosti

:-) zahraniční kapitál (ať už tím myslíte cokoliv) zachránili tisíce českých firem, které byly po r. 89 naprosto neživotaschopné...., dává lidem práci, odvádí v čr samozřejmě daně (zisk dosažený v ČR se vždy bezvýjimky daní v ČR, i když někteří místní experti to nechápou) etc.

12 2
možnosti

Je správné při nákupech postupovat i vlastenecky - toto čechům dost chybí.

Vždy upřednostním český výrobek, když to jde!!V[>-]

A ještě více opravdové české firmy, kde je skoro jistota, že peníze zůstanou u nás!!

Tyto firmy by to měli více proklamovat a více s tímto pracovat!!

I ČEZ, který prodává plyn má pracovat s tím proč ho platit němcům, když lze platit české firmě, potažmo vlastnímu státuR^!!

3 4
možnosti

nezaměňujte vlastenectví s hloupostí....

6 0
možnosti

kromě Budvaru a dalších pár značek nám toho tady moc nezbylo.

Co je ovšem ryze naše,tak to je státní dluh 2 biliony korun ))

8 2
možnosti

jakože státní vlastnictví nade vše?

5 1
možnosti

72% procent Čechů si stále myslí,že Škoda je česká.

Vážení , byla .Němci vlastní vše včetně loga.

4 5
možnosti

Vše Němci? Qatar holding je německý? Případně znáte všechny akcionáře?

5 0
možnosti