Před rokem dávala ČS zaměstancům 200 eur. | foto: Martin Štěrba, MF DNES

Česká spořitelna dá svým lidem 10 tisíc

  • 13
Česká spořitelna a její majitel, rakouská Erste Bank, se podělí se svými zaměstnanci o rekordní čistý zisk za loňský rok. Každý z deseti tisíc zaměstnanců dostane letos podíl na zisku ve výši 350 eur (zhruba deset tisíc korun).

"Vyplácí se teprve podruhé a dostane jej každý zaměstnanec s výjimkou lidí na manažerských pozicích," říká mluvčí České spořitelny Klára Gajdušková. O rok dříve spořitelna přispěla zaměstnancům dvěma sty eur. Manažeři mají svůj vlastní systém odměn v závislosti na zisku.

Banka za loňský rok celkem vyplatí na mimořádné "dividendě" pro zaměstnance asi sto milionů korun, zhruba jedno procento z loňského devítimiliardového čistého zisku.
Jedná se o část výdělku, na kterou nemají zaměstnanci automaticky nárok.

"Vyplácí se ročně v celé skupině Erste Bank za podmínky, že celá skupina naplní hospodářské výsledky nad očekávání," uvádí mluvčí banky. Vedle toho mohou zaměstnanci získat ještě čtvrtletní či roční bonusy ve výši až 30 procent své roční mzdy.

Průměrný hrubý výdělek ve spořitelně byl loni 32,5 tisíce korun, letos by měl vzrůst o pět procent. Mzda ve spořitelně odpovídá platům v bankách s velkým počtem poboček. Vymykají se pouze specializovanější banky jako Citibank či Commerzbank, kde si zaměstnanci vydělají včetně všech odměn v průměru přes 90 tisíc korun měsíčně.

Pracovat s cizími penězi je v Česku dlouhodobě jedna z nejlépe placených profesí. Průměrný výdělek v bankách a dalších firmách obchodujících s penězi loni těsně překročil čtyřicet tisíc korun. Výš byli z oborů, které zaměstnávají více než dvacet tisíc lidí, jen počítačoví specialisté s průměrem 43 490 korun hrubého měsíčně.