Pacienti se mohou pojistit proti placení za pobyt v nemocnici. Vedle například AIG Europe jim to nově nabízí i Česká pojišťovna.

Pacienti se mohou pojistit proti placení za pobyt v nemocnici. Vedle například AIG Europe jim to nově nabízí i Česká pojišťovna. | foto: Profimedia.cz

Česká pojišťovna pokryje poplatky za hospitalizaci

  • 22
Česká pojišťovna nabídne od února pojištění, které lidem pokryje placení povinného denního šedesátikorunového poplatku za pobyt v nemocnici. Ten musí pacienti platit od letošního ledna.

Produkt si mohou sjednat lidé od 4 do 60 let, pojistit se však mohou i nad tuto věkovou hranici. "Pojištění snižuje finanční zátěž spojenou s poplatky ve zdravotnictví," řekl obchodní ředitel ČP Zdraví Petr Jícha.

popisek Zdravotnictví
Za co se od ledna platí

"Cena se pohybuje v průměru kolem 300 korun ročně pro dospělého, pro děti do osmnácti let činí 84 korun. Peníze budou klientům vypláceny za každý strávený den v nemocnici ihned od počátku hospitalizace," uvedl. 

Nemoci, které pojistit nepůjde:

tuberkulóza, AIDS, syfilis, mentální anorexie, bulimie, cirhóza jater, alkoholismus, toxikomanie, některé psychiatrické nemoci, zjištěné onkologické onemocnění

U některých vážnějších nemocí bude pojištění na hospitalizaci možné, ale s padesátiprocentní přirážkou. Např. když bude pacientovi vyoperován nezhoubný nádor a jeho další léčba už nebude tak častá.

Zdroj: Česká pojišťovna

K tomu, aby pacient peníze získal, bude muset pojišťovně dodat tiskopis "Potvrzení pobytu v nemocnici" a kopii konečné propouštěcí zprávy z nemocnice.

"Tyto doklady je třeba zaslat do ČP Zdraví nejpozději do třiceti dnů po ukončení hospitalizace," upozornil mluvčí společnosti Václav Bálek.

Pojišťovna není první
Některé další pojišťovny nabízejí pojištění tohoto rizika v rámci jiných pojistek. Například nedávno produkt pojištění denního odškodného při hospitalizaci aktualizovala česká pobočka pojišťovny AIG Europe, uvedla ČTK.

Regulační poplatek 60 korun za každý den strávený v nemocnici musí od ledna platit všichni lidé, počínaje novorozenci a konče seniory. Poplatky za pobyt v nemocnici se nezapočítávají do ročního limitu pět tisíc korun.

Poplatky ve zdravotnictví prosadila vláda v rámci balíku úsporných opatření, který má ozdravit veřejné finance. - více zde

Kolik stojí pojistka  
Typ klienta Cena pojištění
žena, 10 let 84 korun/rok
muž, 20 let 204 korun/rok
žena, 28 let 252 korun/rok
muž, 34 let 264 korun/rok
žena, 43 let 324 korun/rok
muž, 50 let 408 korun/rok
žena, 60 let 492 korun/rok
Zdroj: Česká pojišťovna 

Pojistíte se proti placení za pobyt v nemocnici?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 sobota 9. února 2008. Anketa je uzavřena.

NE
NE 2130
ANO
ANO 190
,