Sněžka v inverzním počasí při pohledu od Žižkovy boudy (17. 12. 2019)

Sněžka v inverzním počasí při pohledu od Žižkovy boudy (17. 12. 2019) | foto: Martin Veselý, MAFRA

Češi se vrhli na rezervace vánočních pobytů na horách. Čekali na uvolnění

  • 14
Češi projevují v posledních dnech větší zájem o tuzemské vánoční a silvestrovské pobyty. Termíny si lidé začali rezervovat hned po schválení uvolnění vládních restrikcí, které nastane od čtvrtka. Prosinec chtějí trávit hlavně na horách.

Značná část prodejců očekává v příštích dnech výrazný nárůst poptávky po tuzemských vánočních pobytech. O městské hotely však příliš velký zájem není. Důvodem je absence vánočních trhů i zrušené firemní večírky.

Moc hospod? Spíš ministrů, říká hoteliérka, která chystá soud se státem

Poptávka na portálu Hotel.cz vzrostla podle jeho manažera Milana Petra skokově hned po nedělním oznámení zástupců vlády, že ubytovací zařízení budou moci od čtvrtka znovu fungovat pro rekreační účely. Zájem je podle něj ale zhruba na dvou třetinách minulého roku.

Zahraniční poptávka je podle Petra mnohem vlažnější, přes devadesát procent rezervací je nyní od tuzemských hostů. „Nadpoloviční část všech současných rezervací směřuje na hory, převažuje zájem o malé hotely a rodinné penziony,“ dodal.

V případě lázeňských a wellness pobytů, mají podle manažera portálu Spa.cz Richarda Šipoše některé menší wellness hotely na Vánoce a Silvestr plno už od léta. 

„Vyšší zájem je na poslední prosincový týden o oblast západních Krkonoš a Šumavy. Tradiční lázeňské oblasti stále pociťují nízký zájem zahraniční klientely, část hotelů zde proto bude i přes svátky stále zavřená,“ uvedl. Na rozdíl od předchozích let je podle něj nabídka i kapacita na vánoční a silvestrovské pobyty dostupná napříč republikou.

Jsme rukojmí politiků. Zavřít skiareály je nelogické, zlobí se horalové

Portál Slevomat sleduje zatím postupný nárůst poptávky na prosincové pobyty, teprve v následujících dnech předpokládá „boom“ prodejů. „Mnoho hoteliérů kvůli nejistotám s otevřením mnohdy ani nenabíralo rezervace. To se teď postupně mění a my vidíme, že i hoteliéři se nám ozývají s tím, že otevřou a že se po delší době opět chystají na příjezd prvních klientů,“ uvedl ředitel Slevomatu Ladislav Veselý.

Ubytovací zařízení musela z nařízení vlády v boji proti koronaviru přerušit od 22. října provoz pro rekreační účely. Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR se dá očekávat poměrně rychlý návrat hostů do rekreačních oblastí, hůře na tom budou zařízení závislá na zahraničních turistech. Týká se to hlavně městských hotelů, kterých podle Stárka zůstane nadále více než polovina uzavřena.

,