„Dovážka jídel nebo vyzvednutí jídla v restauraci s sebou je stále rostoucí trend. Někde může tvořit až dvacet procent prodaných obědů v restauraci,“ říká prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.
Česko tím ale není nijak netypické. „Všeobecně dovážka jídel roste v celé Evropě. Tento trend urychlilo omezování provozu restaurací v minulosti, kdy se hospodští snažili nové situaci přizpůsobit formou okénkového prodeje,“ dodává Stárek. Kromě úspory času má donášková služba i finanční výhody, konzumenti totiž nepodlehnou spontánnímu nákupu nápoje či dezertů a ušetří.
Stravovací návyky zaměstnanců o polední pauze výrazně ovlivnila pandemie. Ta přinesla dva velké trendy. „Prvním z nich byl nárůst popularity jídel s rozvážkou, které na přelomu let 2020 a 2021 tvořily až polovinu všech objednávek,“ říká Aneta Martišková, členka vedení společnosti Edenred.
V restauracích zdražuje. V práci jíme oběd z domova, donášku nebo také nic |
S tím, jak se ale postupně lidé do kanceláří vraceli, se objem doručovaných obědů postupně snížil. Aktuálně podle společnosti Edenred představuje zhruba 25 až 30 procent všech objednávek v závislosti na sledovaném měsíci. „Druhým významným trendem období koronaviru se staly obědy z krabičky, které si zaměstnanci nosí do práce z domova. V kontextu cenové inflace zůstal tento způsob obědového stravování populární až do současnosti,“ dodává Martišková.
Co se při objednávání do kanceláře mění, jsou chutě. „Největší prim hraje při výběru jídlo z fastfoodových řetězců, ale v kategorii americké kuchyně jsou obsažené i prémiové burgery a wrapy. Tyto pokrmy si v době oběda objednává 21 procent zákazníků,“ říká manažer společnosti foodora Filip Kroupa. Mezi objednávkami pak vyčnívá i asijská kuchyně, kterou preferuje šestnáct procent zákazníků. Shodně si lidé objednávají česká jídla (10 procent) a italská jídla (11 procent).
Spropitné nepřesahuje deset procent. Hosté raději zaokrouhlují, říká průzkum |
Podle průzkumu společnosti In Catering jsou Češi ochotní utratit za oběd nejčastěji částku do 150 Kč. Zaplatit více je připravena jen zhruba čtvrtina dotázaných. A tři z deseti respondentů mají limit pouze do sta korun. „V této cenové relaci se již v restauraci nedá kvalitní oběd připravit. Jsem přesvědčen, že i alternativy, jako je třeba nápoj a studený sendvič z občerstvení, budou mít problém se do takové částky vejít,“ myslí si Stárek.
Kraj | Leden | Březen | Červen | Srpen |
---|---|---|---|---|
Praha | 194,22 | 196,83 | 198,25 | 200,15 |
Jihočeský | 193,22 | 198,78 | 205,41 | 213,59 |
Jihomoravský | 180,13 | 184,50 | 186,45 | 190,15 |
Karlovarský | 185,45 | 186,92 | 185,46 | 190,13 |
Vysočina | 165,61 | 169,02 | 165,44 | 172,73 |
Královéhradecký | 182,47 | 187,48 | 187,33 | 190,61 |
Liberecký | 189,40 | 192,90 | 195,99 | 202,87 |
Moravskoslezský | 176,76 | 179,94 | 181,36 | 185,64 |
Olomoucký | 186,17 | 187,95 | 191,18 | 196,57 |
Pardubický | 194,39 | 197,14 | 198,36 | 203,34 |
Plzeňský | 186,27 | 189,73 | 193,05 | 192,87 |
Středočeský | 201,26 | 204,42 | 204,98 | 207,24 |
Ústecký | 192,50 | 198,79 | 196,87 | 200,58 |
Zlínský | 183,65 | 187,57 | 189,00 | 193,51 |
Zdroj: společnost Pluxee, září 2024 |
Že se za podobnou částku jen velmi těžko dá koupit oběd, potvrzují i jiní: „Podle našeho loňského průzkumu Barometr FOOD, se za méně než 120 korun denně naobědvá méně než třetina strávníků. Češi jsou ovšem zároveň mistři v hledání cest, jak ušetřit,“ uvádí Aneta Martišková. Tím může být například oběd z krabičky, který si lidé donesou do práce z domova, ale třeba také obědová menu.
„Při výběru restaurace se denním meníčkem řídí až 82 procent tuzemských strávníků, což je největší podíl v Evropě,“ uzavírá Aneta Martišková z Edenredu.