Češi si během silvestrovských oslav raději telefonovali. Ilustrační foto

Češi si během silvestrovských oslav raději telefonovali. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Češi na Silvestra volali méně, poslali ale víc SMS a MMS zpráv

  • 9
Počet telefonních hovorů v mobilních sítích během Silvestra a prvních hodin Nového roku v Česku meziročně mírně klesl. O desetinu se naopak zvýšil počet zaslaných textových zpráv. Rekordní nárůst vykázaly obrázkové MMS zprávy, kterých bylo během silvestrovského a novoročního veselí zasláno meziročně dvakrát více. Vyplývá to z údajů tří největší mobilních operátorů.

Celkově bylo v mobilních sítích zaznamenáno 54,3 milionu hovorů, o rok dříve to bylo přibližně o 700.000 více. Počet textových zpráv se zvýšil zhruba o deset procent na 39,9 milionu. Obrázkové MMS zprávy si lidé poslali v 564.500 případech, před rokem to bylo o polovinu méně.

T-Mobile vykázal nárůst příchozích a odchozích hovorů o 4,3 procenta na 24,29 milionu. Nejčastěji se na Nový rok v jeho síti telefonovalo krátce po půlnoci mezi čtvrt a půl jednou. O 1,7 procenta se na 15,9 milionu zvýšil také počet zpracovaných textových zpráv.

"Na rozdíl od Štědrého dne dávají zákazníci T-Mobile již tradičně na Silvestra přednost osobnímu telefonátu před textovou či multimediální zprávou," uvedl mluvčí operátora Jiří Janeček.

Aktivní Britové a Němci

Obrázkových MMS zpráv bylo prostřednictvím sítě T-Mobile zasláno 164.500, což je o 2500 více než před rokem. Z cizinců byli v síti tuzemského T-Mobile nejaktivnější návštěvníci z Německa (31 procent) a Velké Británie (deset procent).

Síť O2 zaznamenala na přelomu roku 2009 a 2010 kolem 19 milionů mobilních hovorů, což je přibližně stejně jako před rokem. O jeden milion vzrostl na 15,5 milionu počet SMS zpráv. Počet obrázkových zpráv v síti O2 se zvýšil o 50 procent na 135.000.

V rámci pevné sítě společnosti Telefónica O2 si zavolalo 1,9 milionu lidí, před rokem to ale bylo 2,3 milionu telefonátů. Počet volání z pevné sítě do zahraničí překročil hranici dvou milionů. Špička byla zaznamenána hodinu před půlnocí, kdy se uskutečnilo více než 160.000 hovorů do zahraničí během jedné hodiny. "Nejvolanější zemí se letos překvapivě stalo Rakousko s celkovým počtem téměř 260.000 hovorů," sdělil mluvčí společnosti Martin Žabka.

Pokles hovorů vykázal Vodafone. Prostřednictvím operátora uskutečnili lidé téměř 11 milionů hovorů, což je meziročně pokles o sedm procent. Firmě se o jedno procento na přibližně 8,5 milionu snížil také počet vyřízených SMS zpráv. Šestinásobný nárůst naopak vykázal Vodafone v MMS zprávách, a to na 265.000. Růst o 70 procent zaznamenal Vodafone také v užívání internetu z mobilu.

"Během Silvestra se z naší sítě nejvíce volalo na Ukrajinu a Slovensko, pak do Německa, Ruska a Itálie," uvedl k volání do ciziny mluvčí Vodafone Miroslav Čepický.