Vítězslav Kulich

Vítězslav Kulich | foto: ČEPS

Hüner pokračuje v čistkách. Marketingový expert ČSSD končí ve vedení ČEPS

  • 9
Ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner (za ANO) odvolal z představenstva provozovatele energetické přenosové soustavy ČEPS Vítězslava Kulicha, jenž dříve působil také jako vedoucí public relations a marketingu ČSSD, informovaly Lidovky.cz. Sto procent akcií ČEPS vlastní stát právě přes ministerstvo průmyslu a obchodu.

„K odvolání pana Kulicha vedl požadavek na vyšší odbornost v představenstvu ČEPS. Jde o strategickou státní společnost a zaslouží si ve svém vedení odborníky se zkušeností s danou problematikou,“ sdělil pro Lidovky.cz Hüner. Kdo nastoupí na uvolněnou pozici, zatím není jasné, podle ministra chce ale dozorčí rada ČEPS rozhodnout o Kulichově nástupci co nejdříve.

Web připomíná, že kromě práce pro ČSSD Kulich dříve pracoval jako novinář, vedl odbor strategií na Úřadu vlády, zkušenosti má i z pozic ve společnostech ČEZ či Westinghouse. Ve vedení ČEPS strávil tři roky. Podle webových stránek firmy byl místopředsedou představenstva.

Odvolání Kulicha není první personální změnou, kterou Hüner jako ministr udělal. A to i přesto, že vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) nedostala tento týden ve Sněmovně důvěru. Na ministerstvu snížil počet náměstků na sedm, přičemž kvůli zrušení místa byl mimo jiné z funkce náměstka odvolán bývalý ministr průmyslu ve vládě Bohuslava Sobotky Jiří Havlíček (ČSSD). Minulý týden Hüner odvolal generálního ředitele státní agentury CzechInvest Karla Kučeru.

ČEPS působí v ČR jako výhradní provozovatel přenosové soustavy na základě licence od Energetického regulačního úřadu. Udržuje, obnovuje a provozuje 42 rozvoden s 75 transformátory a vedení o celkové délce přes 5 600 kilometrů. Předsedou představenstva je Jan Kalina.