ilustrační snímek | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Ceny u výrobců v červenci rostly, zdražování ale dochází dech

  • 4
V červenci letos pokračoval meziroční růst cen výrobců, v průmyslu a zemědělství ale oproti červnu zpomalil. Nejvýrazněji ceny stouply opět v zemědělství, uvedli statistici.

Ceny zemědělských výrobců se meziročně zvýšily o 39,8 procenta. V rostlinné výrobě došlo k růstu cen o 51,0 procenta, přičemž zdražování zasáhlo hlavně obiloviny, olejniny a brambory. V živočišné výrobě došlo ke zvýšení cen o 25,8 procenta. Rostly hlavně ceny drůbeže, vajec, skotu a mléka.

Ceny průmyslových výrobců se meziročně zvýšily o 26,8 procenta, ceny stavebních prací o 13 procent a ceny tržních služeb pro podniky o 6,3 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) Ceny výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele.

Meziměsíčně nebyl posun cen v jednotlivých odvětvích tak jednotný jako v meziročním srovnání. Stouply ceny ve stavebnictví o rovné jedno procento a v průmyslu se zvýšily o 0,3 procenta. Naopak v zemědělství ceny oproti předchozímu měsíci klesly o 3,6 procenta a snížily se také mírně ve službách o 0,8 procenta.

„Přestože z meziročního pohledu se ceny výrobců výrazně zvýšily, tempu zdražování dochází dech. Jedná se o pozitivní zprávu, která předznamenává, že boj s inflací začíná být účinný,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

,