- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Nadále stoupají ceny paliv a energií. A ty pak ovlivňují ceny všeho dalšího. A tedy i růst inflace, jež je aktuálně už rekordních 16 %, a znehodnocování úspor i platů. Jako když padají kostky domina. Razantní zdražování základních potravin (vesměs větší než v okolních státech), máslem, moukou, pečivem či mlékem počínaje a rostlinnými oleji, masem, cukrem, brambory či rajčaty konče, má ovšem i další důvody. Specificky české. A jak to bude dál? „Podle mě ještě výrazně poroste cena masa a mléka,“ myslí si Ing. Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory České republiky. Co by podle ní pomohlo? Výrobcům kompenzace za zvýšené náklady na energie. A spotřebitelům nižší DPH. „Obojí máme skoro nejdražší v Evropě, a vláda to vůbec neřeší. A pro potravináře doteď neudělala vůbec nic!“ zlobí se. | foto: Martin Šebesta
Celý článek jen pro členy
Chcete číst prémiové texty bez omezení?
Podle průzkumů už šetří na potravinách zhruba čtvrtina vysokoškoláků, a lidí bez maturity celá polovina... Co vy?
Taky se snažím ušetřit a víc přemýšlet, co kupuji. Myslím, že takto už postupuje většina lidí. Což na druhé straně do jisté míry může omezit i plýtvání potravinami. V Evropské unii ročně ztratíme či vyhodíme potraviny v hodnotě neuvěřitelných 149 miliard eur (3,68 bilionu korun, pozn. red.), to je třikrát víc než roční rozpočet České republiky. Každopádně lidé budou podle mě víc zvažovat, jestli mají koupit deset rohlíků, zda by jim nestačilo pět. A jestli si koupí půl kila levného salámu, nebo radši 15 deka šunky vyšší kvality. Na tom se dá hodně ušetřit. Pandemie covidu změnila už to, že lidé doma začali víc vařit, kupují víc základních potravin. To je dobře, ale uznávám, že ne každý na to má čas.
Od vlády slyšíme jen výmluvy, že se s tím nedá nic dělat. Jak to, že si s tím ostatní státy uměly poradit?
Připojte se ještě dnes a získejte: