Elektrický proud (ilustrační foto)

Elektrický proud (ilustrační foto) | foto: freeimages

Lidé si příští rok připlatí za "dopravu" elektřiny, rozvod plynu zlevní

  • 50
Poplatky za "dopravu" elektřiny pro domácnosti vzrostou napřesrok v průměru o 2,2 procenta. Regulovaná složka tvoří u elektřiny přes polovinu celkové ceny. Ještě rychleji ovšem zdražuje samotná komodita. Lidé, kteří nemají její cenu zafixovanou, zaplatí příští rok o stovky až tisíce korun navíc. Ti s fixací zažijí tento skok po jejím skončení.

O kolik přesně regulované poplatky vzrostou, závisí na distribučním území a na zvoleném tarifu domácnosti. Na území ČEZ Distribuce se zvýší průměrně o 2,4 procenta, na jihu Čech a Moravy (E.On Distribuce) o 2,5 procenta a v Praze o 0,5 procenta. Údaje zveřejnil Energetický regulační úřad.

Platí, že ceny za distribuci stoupnou rychlejším tempem domácnostem s běžnou spotřebou. Modelová domácnost na distribučním území ČEZ s roční spotřebou 2,2 megawatthodiny ročně zaplatí 11 916 korun místo letošních 11 602 korun (za předpokladu, že má cenu silové elektřiny zafixovanou).

To představuje celkový nárůst účtu o 2,7 procenta a růst regulované složky o 4,2 procenta.

U domácností, které elektřinu používají k ohřevu vody či k vytápění, je procentní nárůst nižší. Podle ERÚ při započtení rostoucí spotřeby vychází zvýšení regulovaných cen u běžného tarifu na „svícení“ v průměru na 3,8 procenta, u tarifu na ohřev vody na 3,1 procenta a u tarifu na vytápění 1,8 procenta.

Zdražují všichni

Mírnější nárůst regulovaných cen tak může u klientů bez fixace alespoň částečně zbrzdit zvýšení celkových plateb. Neregulovaná část ceny elektřiny (tedy silová elektřina) se řídí ceníky jednotlivých dodavatelů.

Velká část z nich je měnila už v průběhu roku, někteří čekají do ledna. Zdražovat však budou prakticky všichni. Například ČEZ už ohlásil zdražení o osm procent.

„Jde v tuto chvíli o sazby pro zákazníky, kteří elektřinou netopí a neohřívají pomocí ní vodu, a tím pádem pro ně nemá úprava ceny takový dopad. V průměru se účet za elektřinu těchto domácnosti zvýší o osm procent, pro většinu z nich půjde o méně než 40 korun měsíčně,“ říká mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Konkrétní ceníky na příští rok však zatím nejsou k dispozici.

Vyšší investice do sítí

„V ceně za přenos a distribuci elektřiny se odrážejí rostoucí ceny silové elektřiny, které se projevují nárůstem nákladů na krytí ztrát,“ říká ředitel odboru regulace elektroenergetiky ERÚ Pavel Círek. Její cena meziročně v průměru stoupla o více než 30 procent.

Distributoři dávají také více peněz do sítí či výstavby nových transformačních stanic, napřesrok se počítá s investicemi ve výši téměř 21 miliard korun. Ceny za distribuci tak u některých tarifů stouply meziročně kolem šesti procent.

Naopak téměř o deset procent klesly celkové náklady na podpůrné služby, které jsou určeny k vyrovnávání rozdílů mezi odběrem a výrobou, a poplatek za zelené zdroje se nemění. To celkové zdražení regulované složky tlumí.

Regulovaná složka ceny obdobně jako pro domácnosti stoupne také pro malé podniky a živnostníky. Pro velké podniky naopak regulované ceny klesnou v řádu procent.

Rozvod plynu zlevní

U rozvodu plynu je situace opačná. Domácnostem a malým firmám v průměru klesne cena u regulované složky o 2,5 procenta. Při zprůměrování všech typů odběru bude pokles nejvýraznější na distribučním území E.ON Distribuce (jižní Čechy), o více než pět procent.

„Regulované ceny jsou významně ovlivněny především výší korekčních faktorů, které vznikly neočekávaně dlouhou zimou v minulém roce, a tím pádem zvýšenou spotřebou plynu,“ upřesňuje Petra Grigelová, ředitelka odboru regulace plynárenství ERÚ. 

Plynaři vybrali tedy od zákazníků kvůli vyšší spotřebě plynu více peněz, než se plánovalo. A klienti nyní tento rozdíl dostanou zpět.

U plynu tvoří regulovaná složka zhruba čtvrtinu celkových plateb. I přes její pokles celkový účet za plyn u většiny domácností stoupne. Ne však takovým tempem, jako v případě elektřiny.