Nájemné začalo růst zhruba od poloviny loňského roku. Ilustrační foto.

Nájemné začalo růst zhruba od poloviny loňského roku. Ilustrační foto. | foto: MF DNES

Ceny bytů mírně klesly, nájmy však zdražují

  • 55
Loňský rok nepřál lidem, kteří prodávali své byty. V posledních měsících roku 2009 za ně dostali přinejmenším o desetinu méně než ve stejném období předchozího roku. Ti, kdo své byty v atraktivních lokalitách pronajímali, naopak vydělali.

Nájmy totiž v centrech velkých měst kvůli přísnějšímu přístupu bank k poskytování hypoték i kvůli obavám lidí z vysokých výdajů naopak podražily.

„Nájemné začalo růst zhruba od poloviny loňského roku. V atraktivních lokalitách, jako jsou například pražské Vinohrady nebo okolí centra Prahy, se zvýšilo o patnáct až dvacet procent,“ uvádí Aleš Mazgaj, šéf tuzemské sítě realitních kanceláří Century 21.

Podobně tomu je i v Brně. „Nájmy tam vzrostly o osm až deset procent. Přičítám to nejistotě lidí, kteří si rozmýšleli koupi bytu, ale pak nedosáhli na úvěr. Nejžádanější je centrum Brna a jeho okolí. Nejčastěji zde hledají pronájem studenti, rozšířené jsou i firemní pronájmy,“ popisuje Marcela Šnajdrová, manažerka realitky Sting v Brně.

V menších městech cena nájemního bydlení klesala, podobně jako ceny prodávaných bytů, a to jak v Čechách, tak na Moravě.

Důsledkem větší šetrnosti lidí je podle Mazgaje také opětovný růst zájmu o takzvané družstevní bydlení. Jde o stav, kdy lidé užívají byt, který není v jejich osobním vlastnictví, ale ve vlastnictví družstva, jehož jsou členy. Družstevní byty jsou například v okolí Prahy zhruba o 20 procent levnější než srovnatelné byty v osobním vlastnictví a to je podle Mazgaje důvod, proč o se k nim nyní lidé vracejí.

Lákavá cena je vykoupena hned několika nevýhodami. Lidé si totiž nekupují byt, ale kupují si právo stát se družstevníkem. A to je levnější než nemovitost.

Ostatní členové družstva mohou ze svého spolku nového člena například vyloučit pro porušování domovního řádu, což je jedním z důvodů, proč na tento druh bydlení banky zpravidla neposkytují hypotéky. Potenciální majitel by jim totiž nemohl obydlím ručit. Výjimku tvoří nemovitosti, které do jednoho roku přejdou do vlastnictví jednotlivých družstevníků. U nich je však cena na stejné výši jako u běžných bytů.

Celkově v Česku ve čtvrtém čtvrtletí klesly ceny bytů, za něž je lidé nabízeli v inzerci, o necelých devět procent ve srovnání s posledními třemi měsíci roku 2008.

Ve srovnání se třetím čtvrtletím roku 2009 klesly loňské nabídkové ceny bytů v posledních třech měsících jen nepatrně – o 1,2 procenta. Naproti tomu ke zdaleka největšímu propadu došlo loni mezi prvním a druhým kvartálem. Ceny bytů podle Českého statistického úřadu spadly bezmála o 5,5 procenta.

V Praze klesají nabídkové ceny bydlení nepřetržitě od čtvrtého čtvrtletí 2008. V posledním období loňského roku klesly v hlavním městě ve srovnání se třetím čtvrtletím 2009 o 1,5 procenta. V mimopražských regionech se za stejné období nabídkové ceny bytů snížily o 0,8 procenta.

V případě cen, za které se nakonec nemovitosti na trhu skutečně prodají, mají statistici dosud k dispozici jen odhady za první dvě čtvrtletí 2009. Od dubna do června loňského roku se ve srovnání s předchozím čtvrtletím snížily v Česku o 8,6 procenta. V Praze prodejní ceny bydlení klesly o 6,3 procenta, mimo hlavní město o 9,7 procenta.

S údaji statistiků se shoduje i analýza realitního trhu poradenské společnosti King Sturge. Podle analytičky Ivy Novákové by se měl pokles cen letos již zastavit, přičemž na konci roku by mohlo bydlení v některých lokalitách dokonce zdražit. Aleš Mazgaj ze Century 21 k tomu dodává, že jediný segment, kde by ještě mohlo dojít ke zlevnění, jsou panelákové byty.

,