Nejlevnější čerpací stanice Jet a Esso z Česka chtějí odejít.

Nejlevnější čerpací stanice Jet a Esso z Česka chtějí odejít. | foto: Dan Materna, MF DNES

Ceny benzinu se liší o 7 korun za litr

  • 24
Necelých sedm korun. Takový je rozdíl v ceně naturalu u nejdražší a nejlevnější ze sedmi set pump, jejichž ceny v úterý sledovali redaktoři MF DNES. Průzkum potvrdil i to, že nejlevněji se dá natankovat u hypermarketů, nejdráže naopak na dálnicích.

Z krajských měst je nejlevnější Ústí nad Labem, nejdražší je Olomouc. Velké rozdíly jsou i mezi pumpami stejné značky. Třeba u Benziny lze natankovat litr naturalu za 26,50, ale také za 30,50.

GRAFIKA:
KOLIK STOJÍ V ČESKU BENZIN?

Podobně jsou na tom i další sítě, které se přizpůsobují nejbližší konkurenci. V rámci kraje se pak ceny mohou lišit až o pět korun. "Obrovské rozdíly jsou teď také v ceně, za kterou pumpy nakupují benzin od rafinerií. Mnohdy se liší až o dvě koruny, což dříve nebývalo," uvádí Ivan Indráček, který šéfuje Společenství čerpacích stanic.

Velké řetězce podle něj mají sílu vyjednat si nižší cenu. Mezi "značkovými" pumpami vyšla nejlépe síť Tank ONO: na všech sedmi sledovaných pumpách se v úterý natural prodával za 25,90.

Jinak je nejlevnější Jet a Esso, jenže obě tyto firmy chtějí z Česka odejít. Jako nejdražší vyšly Agip a Shell. Levně lze tankovat u hypermarketů, ale i u menších prodejců. Jedním z nich je společnost Vena Trade, jejíž pumpa ve Staré Vsi na Bruntálsku vyhrála v Moravskoslezském kraji, 26,50.

"Kromě několika pump vlastním také velkoobchod s palivem, takže mohu pracovat s maržemi, s jakými pracuji," vysvětluje majitel firmy Jan Veselý.

Nejdráž je na Křivoklátě
Na opačný konec žebříčku naopak patří čerpací stanice Autostyl v Křivoklátě. Natural prodává za 32,50, což je o dvě koruny víc než u nejdražších pump u dálnic. "Ceny mají nadsazené po celý rok. I když se to paní, která pumpu obsluhuje, snažila majiteli prý vysvětlit, nic se nezměnilo. Kdo z místních může, netankuje tam," uvedla Jana Pochmanová, matrikářka z místního obecního úřadu.

Pumpa těží z výhodné polohy u hradu Křivoklát, většina místních však jezdí tankovat do šestnáct kilometrů vzdáleného Rakovníka. V následujících týdnech by se ceny měly ustálit, pumpaři nevylučují ani jejich mírný růst.

"Že se pokles zastaví a ceny půjdou zase nahoru, jsem očekával už před měsícem," uvedl Indráček.

Zima příliš nepotěší majitele aut s dieslovým motorem, už teď jsou ceny benzinu a nafty téměř stejné. "U nafty přes zimu nedochází k poklesu poptávky, protože kamiony a autobusy jezdí celý rok," objasňuje analytik Stanislav Šuba ze společnosti Colloseum.

"Ceny se srovnají opět na jaře, kdy začne sezona a vyjedou i lidé, kteří přes zimu nechávají auta v garážích," potvrzuje spolumajitel čerpacích stanic Tank ONO Jiří Ondra.