Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (vlevo) a šéf sdružení nájemníků

Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (vlevo) a šéf sdružení nájemníků Milan Taraba. | foto: Koláž - iDNES.cz

Cenové mapy nájmů se budou měnit, ujistil ministr i zástupce nájemníků

  • 26
Mapy, podle nichž budou soudy určovat v případě sporů výši nájemného, se budou postupně aktualizovat. Měly by být hotové koncem února. Řekl to v on-line rozhovoru iDNES.cz ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský a šéf Sdružení nájemníků ČR Milan Taraba.

Nový občanský zákoník přinese změny, které se dotknou stovek tisíc nájemníků. Jedni je označují za nehumánní, druzí je chápou jako výraz svobodnějšího nakládání s majetkem. Nově by se měly hlásit majiteli dlouhodobé návštěvy nebo detailnější osobní údaje o uživatelích bytu. Omezí se i přechod nájemní smlouvy na dědice. V on-line rozhovoru iDNES.cz odpovídali k otázkám k tématu ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský a šéf Sdružení nájemníků Milan Taraba.

Od ledna 2011 po ukončení regulace nájmů se nájemné ve většině měst v České republice výrazně zvýší. Bude na majitelích a nájemnících, aby se dohodli na nové výši. Pokud toho nebudou schopni, bude moci o výši nájmu rozhodnout soud. Vodítkem budou připravované cenové mapy.

Oba hosté on-line rozhovoru se shodli na tom, že cenové mapy budou reagovat na změny na trhu. "Například nájemné u mnoha bytů na Ostravsku klesne a tudíž klesne i aktuální místně obvyklé nájemné," řekl šéf Sdružení nájemníků ČR Milan Taraba. "V žádném případě nebudou nahrazovat regulaci a nebudou zvýhodňovat ani jednu ze stran," ujistil ministr Jankovský.

Občanský zákoník se nelíbí zejména opozičním politikům. Nájemníkovi kvůli němu přibude mnoho nových povinností. Bude například muset hlásit nejen počet lidí žijících v bytě, ale i změny v jejich identitě, trvalá bydliště, příjmení apod. Neudělá-li to do měsíce, bude mu hrozit výpověď. Stejně tak bude muset oznámit svoji dlouhodobou nepřítomnost. Na tuto dobu bude nutné určit svého zástupce, který by byt případně zpřístupnil. Pokud to neudělá, mohl by majitel v krajních případech do bytu bez jeho svolení.

"Všichni nájemci v ČR by museli nově svým pronajímatelům oznámit, s kým žijí v bytě. Tohle bylo naposledy za heydrichiády. Proč takhle šikanujete lidi, k čemu to je?" vystupoval ve Sněmovně poslanec za ČSSD Stanislav Křeček. Novela prošla 8. prosince do druhého čtení.

on-line duel k nájmům

Odpovědi ministra Kamila Jankovského a zástupce Sdružení nájemníků Milana Taraby čtěte zde

pozn. redakce: k položeným otázkám se vyjádří oba hosté on-line rozhovoru.

Majitel bude mít také právo v nájemní smlouvě požadovat, aby směl nájemník přijmout do bytu osobu pouze s jeho souhlasem. Netýká se to partnerů, jejich dětí nebo dětí osvojených a neznamená to také, že lidé budou muset hlásit každou návštěvu. Majiteli bude muset nájemník hlásit ty, kteří s nájemníkem budou byt užívat.

Pokud nájemník zemře, dědicům se smlouva na bydlení zkrátí na dva roky a bude na něm, aby si s majitelem domluvil nové podmínky nájmu. Nebude se to však týkat osob starších 75 let a těch, kterým ještě nebylo 18.

"Touto právní úpravou dochází na jedné straně k posílení práv majitelů domů nakládat se svým majetkem. Na straně druhé je zde zakotvena i ochrana nájemníků. Proto tato úprava neobsahuje možnost výpovědi nájemní smlouvy bez udání důvodu," uvedl k tomu Kamil Jankovský.

Podle Taraby je to byli potomci lidí, kteří získali nájem bytu formou státního dekretu, zjevně ve velké výhodě proti lidem, kteří takové rodiče či prarodiče neměli a museli si bydlení zajistit zcela sami.

Služební byty bude moci dotyčný využívat jen v době trvání pracovního poměru. Nyní v některých případech služební byty užívají i bývalí zaměstnanci.

Během projednávání občanského zákoníku v parlamentu tlačí Občanské sdružení majitelů domů na ještě tvrdší znění zákona. Chce do novely zahrnout i možnost vypovězení nájmu bez udání důvodu. Podle ministerstva pro místní rozvoj je na to ještě čas.