Logo společnosti CEFC | foto: http://cefceurope.com/

Číňané z CEFC couvají z navýšení podílu v bance J&T, Slavii si ponechají

  • 87
Čínská skupina CEFC stáhla žádost o navýšení podílu ve skupině J&T Finance Group, kterou podala k České národní bance. Skupina hodlala zvýšit svůj podíl ve slovensko-české skupině ze současných deseti procent na polovinu. V posledních dnech se však čínská firma dostala do problémů kvůli stíhání svého šéfa Jie Ťien-minga. Toho teď z vedení firmy odstaví.

CEFC původně ve finanční skupině J&T Finance Group držela desetiprocentní podíl, předloni v březnu se obě strany dohodly, že získá polovinu. Měla za ni zaplatit 980 milionů eur (25 miliard korun). Česká národní banka však na přelomu roku odmítla vydat souhlas s tím, aby CEFC získala padesátiprocentní podíl. Podle ČNB mimo jiné dostatečně neprokázala původ peněz.

Vyšetřovaný Jie Ťien-ming opustí vedení CEFC, na Hradě jako poradce zůstává

Firma připravila novou žádost, kterou však nyní stahuje.

Významný podíl v evropské odnoži CEFC navíc získá nový významný akcionář. Podle informací časopisu Týden jde o státem vlastněnou společnost CITIC Group, která v CEFC Europe získá podíl 49 procent. Mluvčí CEFC však tuto informaci nepotvrdil. „Nebudeme jméno nového akcionáře nyní uvádět,“ sdělil Pavel Bednář.

Jie Ťien-ming, který působí zároveň jako poradce prezidenta Miloše Zemana pro Čínu, podle něj nebude nadále akcionářem CEFC a nebude působit ani ve vedení společnosti.

CITIC Group Corporation Limited

  • CITIC Group Corporation Limited, dříve The China International Trust Investment Corporation, je jedním z největších konglomerátů v Číně. Společnost založil Žung I-žen a akcionářem je čínské Ministerstvo financí. 
  • Působí v různých oblastech. Zaměřuje se především na finanční služby, zdroje a energetiku, výrobu, stavebnictví a nemovitosti.
  • V roce 2016 zaměstnávala přes 200 tisíc zaměstnanců. Roční příjmy činily ve stejném roce téměř 53 miliard dolarů. Společnost spravuje aktiva  za více než 930 miliard dolarů. 
  • V žebříčku Fortune Global 500 Enterprises 2017 se CITIC umístil na 172. místě. 

Všechny projekty mají podle Bednáře v Evropě pokračovat. „Deklarována byla pokračující plná podpora nejen ziskovým projektům, ale i rozvoji neziskových aktivit jako jsou Centrum tradiční čínské medicíny a SK Slavia Praha,“ říká Bednář.

„Vedení CEFC China jednoznačně potvrdilo garanci splacení půjčky u J&T Group, a to nejdéle v řádném termínu ke dni splatnosti,“ dodal Bednář.

Na konci února vyšlo najevo, že CEFC zastavila u banky J&T majetek za miliardy korun, včetně stadionu v Edenu, který loni koupila. V zástavě je také budova bývalé Živnobanky v centru Prahy nebo luxusní hotel Le Palais Art Hotel Prague. Důvodem byla půjčka ve výši deseti miliard korun.

Podle CEFC úvěr, který společnost získala, odpovídá méně než čtvrtině jejího majetku v Čechách. Celkem čínská firma v Česku spravuje aktiva ve výši přes 1,5 miliardy eur (38 miliard korun).

Skupina CEFC působí především v energetice, ve financích a průmyslu. Podle vlastních údajů je největší soukromou společností v Šanghaji a sedmou největší privátní firmou v Číně. V Česku koupila podíly například v aerolinkách Travel Service, v internetové cestovní agentuře Invia.cz, ovládá Pivovary Lobkowicz Group a je majoritním vlastníkem fotbalové Slavie.

O Česku celou dobu vedení firmy mluvilo jako o základně pro svou evropskou expanzi.

15. března 2018