Sobota 30. května 2020, svátek má Ferdinand
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 30. května 2020 Ferdinand

Byznys nám rozjel Václav Klaus, říká majitel restaurací Kogo

  3:46aktualizováno  3:46
Na jeho rybí speciality a čerstvé těstoviny chodí v Praze ta nejvlivnější sorta lidí, ke stálým hostům patří třeba expremiér Mirek Topolánek, Marek Dospiva ze skupiny Penta či pražský lobbista Roman Janoušek. Šéfkuchař srbského původu a majitel restaurací Kogo Jovo Savič se za klientelou vydal také do Krkonoš. V prosinci otevřel pobočku ve Špindlerově Mlýně.

Šéfkuchař a majitel restaurací Kogo Jovo Savič | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Kogo se stalo symbolem místa, kde se setkávají vlivní politici, lobbisté a bohatí finančníci. Byla to od začátku vaše cílová skupina?
Cílová skupina si spíše vybírá restauraci, ne naopak. Začínali jsme na Havelském trhu s malou restaurací, pak jsme se rozšiřovali. Už tehdy se začala tvořit určitá zámožnější vrstva pražských zákazníků, která si nás oblíbila, a tamní místo nám začalo být malé. Mezi našimi hosty byl třeba i Sebastian Pawlowski a nabídl nám místo ve Slovanském domě. Teď jsme tu už 11 let a daří se nám zde velmi dobře. Ano, klientela je směsicí politiků, podnikatelů a manažerů firem, hodně cizinci. Ale chodí sem i normální lidi z ulice. Nemyslím, že by to u nás bylo tak drahé, že by si sem lidé nemohli zajít na oběd.

Vaše restaurace v centru Prahy je hodně spojená třeba s ODS, která tu měla po volbách svůj volební štáb. Jak jste se k této straně dostal? Dočetl jsem se, že vám na začátku hodně pomohl Václav Klaus.
Začalo to tak, že jsem se na dovolené seznámil s Peterem Kuchárem, který jako šéf Subterry Slovanský dům stavěl. Ten často řešil s Pawlowským nejrůznější věci včetně společenských akcí. A protože Peter Kuchár je s Václavem Klausem velmi dobrý kamarád, jednou se mě zeptal, jestli bych tady uměl zařídit takovouhle akci. Samozřejmě, že jsem kývl. Tak se stalo, že se Klausovy 60. narozeniny slavily tady. Hodně se o tom psalo, takže to byla dobrá reklama. Pan prezident Klaus, který sem stále občas chodí, často s úsměvem připomene, že kdyby nebylo jeho, tak bych to tu měl prázdné.

A na to tedy navazovala i následná přízeň celé Občanské demokratické strany?
Asi ano, po této akci se to rozšířilo. V době, kdy stranu vedl Mirek Topolánek, si můj podnik vybrali jako sídlo volebního štábu. Ti samí politici sem ale chodí i sami ve volném čase na dobré jídlo.

Čím váš podnik tuto kategorii lidí podle vás přitahuje a jak se je snažíte udržet?
Jsou to lidé, kteří si chtějí zajít na pěkné místo a dobré jídlo. My se hodně zaměřujeme na italskou a středomořskou kuchyni. Tedy kvalitní těstoviny, mořské plody, hodně ryb. Trendem jsou teď zdravá lehká jídla, takže tato kuchyně je hodně oblíbená. Udržet si takovou klientelu samozřejmě stojí hodně práce, každý den něco vymýšlet, každý den musíš nakoupit pěknou rybu, pěkné maso, dbát na prvotřídní servis, čistotu, příjemné a elegantní prostředí. Když to děláš pořádně, tak máš dobrou klientelu napořád. Ti lidé ti věří. Musíme tvrdě pracovat.
 
Je vidět, že svůj podnik neřídíte z kanceláře. Než jste si ke mně sedl, obíhal jste celou restauraci, od kuchyně po stoly. Jak to zvládáte, když podniků máte víc?
Nemůžete ani jeden den vypustit. Jsem tu fakticky každý den. Za rok mám možná deset dvacet dní dovolené. Jinak tady jsem pořád, o víkendech, svátcích, od rána do večera. Na Havelském trhu je společník, který se o něj stará. Já se starám o restauraci ve Slovanském domě. Přes zimu jsme nyní otevřeli Špindlerův Mlýn a v létě máme Albatros Golf Resort. Je toho hodně, ale když si vyberete schopné spolupracovníky, tak se to dá zvládat. Navíc gastronomie je moje všechno, nic jiného neumím.

Restauraci ve Špindlerově Mlýně jste otevřeli loni v prosinci. Co vás do tohoto horského střediska vůbec přivedlo? Vypadá to, že jste svoji pražskou klientelu následoval na hory.
Ano, lidé, kteří tam chodí, jsou hlavně Pražáci, naši stálí hosté, moji kamarádi a kamarádi kamarádů. Kruh se pak rozšiřuje. Důvod, proč jsme šli do Špindlu, byl i takový, že mě tam ta práce zajímala. Navíc jsme měli k dispozici prostor, kde nebyla třeba žádná rekonstrukce a velké investice. Vím, kdo tam je za lidi, a vím, co pro ně mám dělat. Takže jsme si řekli, že do toho půjdeme. Druhá věc je, že mám restauraci na golfovém resortu. Tam končí sezona v říjnu, listopadu. Chtěl jsem tu partu zaměstnanců nějak využít. Tady v Praze potřeba nejsou, tak jedou pracovat do Špindlerova Mlýna.

  • Nejčtenější

Stále více lidí platí za bydlení sexem. Kvůli krizi jejich počet vzrostl

Čím dál větší počet pronajímatelů ve Spojených státech a Británii žádá po svých nájemnících sex výměnou za odpuštění...

Cestovní kanceláře Exim Tours a Fischer zrušily všechny prázdninové zájezdy

Cestovní kanceláře Exim Tours a Fischer kvůli epidemii koronaviru zrušily všechny zájezdy plánované na letošní červenec...

Zemřel jeden ze šéfů jediné tvarůžkárny v Česku, vnuk zakladatele firmy

Společnost A. W. z Loštic na Olomoucku, výrobce světoznámých olomouckých tvarůžků, přišla v těchto dnech o jednoho ze...

Krize už dopadá: čtvrtina českých firem propouští, pětina snižuje mzdy

Pandemie covid-19 dolehla na tuzemské firmy. Přibližně čtvrtina z nich už přistoupila k propouštění a pětina osekala...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Chorvatsko se modlí za návrat turistů, bez nich mu hrozí ekonomický kolaps

Koronavirus zdecimoval nejdůležitější sektor chorvatské ekonomiky. Na příjmech z cestovního ruchu je Chorvatsko závislé...

Virus se mění pod rukama. Přírodní izoláty se tak nechovají, vysvětluje Peková

Premium Do povědomí širší veřejnosti se molekulární bioložka a viroložka Soňa Peková z laboratoře Tilia dostala pro své neshody...

Svoboda na dvou kolech Čechy láká. Porovnali jsme nejpopulárnější skútry

Premium Skútr, to znamená hlavně svobodu pohybu namísto stání v kolonách. V porovnání s automobilem nabízí levnější a...

Mám už celé krize dost, hyperbola strachu je šílená, říká šéfkuchař Pohlreich

Premium Když vidíte sedět Zdeňka Pohlreicha v úplně prázdné restauraci Next Door v centru Prahy, kde jste si dřív bez rezervace...

  • Další z rubriky

Může nás to zničit, protestují podnikatelé proti vyšší dani z nemovitosti

Podnikatelé ve Frýdlantu nad Ostravicí na Frýdecko-Místecku dostali do datových schránek oznámení o výši daně z...

Hypoték se krize zatím nedotkla. Trh s úvěry v dubnu klesl jen mírně

Banky letos v dubnu poskytly tzv. skutečně nové hypoteční úvěry na bydlení za 15,6 miliardy korun, což je o téměř...

Šéf Hospodářské komory: Pomoc malým firmám nestačí, bude se propouštět

Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý kritizoval schválenou podobu zákona, který firmám do 50 zaměstnanců...

Letos léto pod stanem. Češi ve velkém nakupují spacáky i kempingové jídlo

Češi ve velkém podle prodejců kupují kempingové vybavení. Značný zájem je o rodinné stany pro tři lidi a více. Hitem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Vodafone měl masivní výpadek. Hodiny nefungovaly prakticky žádné služby

Lidé po celém Česku zaznamenali ve čtvrtek odpoledne výpadky služeb Vodafonu včetně bývalých služeb UPC, ať už šlo o...

Museli jsme prodat chalupu. Dcera se rozvádí a potřebuje peníze, říká Žilková

Veronika Žilková opustila minulý měsíc v Izraeli svého manžela Martina Stropnického a vrátila se do Česka. Její maminka...

Monika Bagárová porodila. Dcera dostala jméno po mamince Muradova

Zpěvačka a porotkyně SuperStar Monika Bagárová (25) je maminkou. Se šťastnou novinkou se pochlubila fanouškům na...

Milenec? Ano, ale nezapomínejte na důležitá pravidla nevěry

Nejen muži, ale i ženy často utíkají za potěchou mimo domov. Hledají si milence, který jim dá to, co ve vlastní ložnici...

Zrušení daně z nabytí nemovitosti budí rozpaky. Kdo na něm vydělá?

Vláda schválila zrušení čtyřprocentní daně z nabytí nemovitosti výměnou za zrušení odpočtů úroků u úvěrů na bydlení z...