Byl jsem užitečný blb, říká bývalý manažer obžalovaný za ztrátu 873 milionů

  • 55
Pražský městský soud se ve středu vrátil k případu bývalých členů představenstva investiční společnosti Key Investments Daniela Brzkovského, Kláry Fenstererové a Aleny Šťastné, kteří podle obžaloby způsobili klientům škodu nejméně 873,7 milionu korun. V minulosti trojici potrestal třemi až pěti lety vězení, rozsudek však zrušil odvolací soud.

Obžalovaní svou vinu odmítají. Soud nové jednání zatím naplánoval do 7. srpna. 

Mezi poškozenými je 45 subjektů, do nichž patří 36 fyzických osob, čtyři právnické osoby a pět měst. Poškozenými městy jsou Sokolov, Lázně Bohdaneč, Praha 6, Praha 10 a Votice, která v celkovém součtu podle obžaloby přišla zhruba o 523 milionů korun.

„Byl jsem užitečný blb. Sebekriticky uznávám, že jistá míra pochybení a nějakých nedostatků tam byla. Bráním se tomu, že jsem něco páchal úmyslně. Můžu říci, že tomu tak nebylo. Nikoho jsem úmyslně nepoškozoval,“ řekl iDNES.cz  Brzkovský. 

Obžaloba tvrdí, že trojice způsobila klientům škodu nejméně 873,7 milionu korun. Znalec uvedl, že hodnota vkladů do společnosti se pohybovala okolo 220 milionů korun, tržní hodnotu podle něj nelze spolehlivě určit.

Předseda trestního senátu začal ve středu hlavní líčení výslechem znalce, který zpracoval nový dodatek ke znaleckému posudku. Z obžalovaných ve středu k soudu dorazil pouze Brzkovský. Novinářům před zahájením jednání řekl, že připouští pochybení, odmítá ale, že by se dopustil úmyslného trestného činu. 

Soudu plánuje navrhnout výslech několika svědků včetně politiků, konkrétní osoby ale neupřesnil. Podle Brzkovského byl hlavní postavou Vladimír Kroužecký, který firmu založil a majoritně vlastnil. 

Odvolací soud pražskému městskému soudu kromě správného stanovení škody uložil, aby se více zabýval také rolí finančníka Kroužeckého v případu. U obžalované Šťastné se musí soud více věnovat tomu, zda mohla ze své funkce skutečně přispět k páchání trestného činu.

Využil neodbornosti zákazníků, tvrdí obžaloba

Obžaloba Brzkovského viní i z toho, že mezi lety 2004 a 2011 při správě peněz využil nedbalosti a neodbornosti zákazníků a kupoval vysoce rizikové investiční cenné papíry, mezi něž patřily dluhopisy vydávané firmami Borsay, E Side Property Limited nebo Via Chem Group. Věděl prý o jejich nedostatečné likviditě, protože nebyly veřejně obchodovatelné a jejich trh tvořily v podstatě jen zákazníci Key Investments. Po krachu firem navíc byly dluhopisy v podstatě bezcenné.

Prahu 10 přišly investice v podvodné Key Investments na 123 milionů

Šťastná s Fenstererovou podle obžaloby ze svých funkcí nedostatečně dohlížely na činnost investiční společnosti a porušily povinnosti, které se týkají čestného a spravedlivého jednání ve prospěch zákazníků. Zároveň se podílely na zařazení rizikových cenných papírů na seznam k obchodování. Uzavřené smlouvy pak nemohly být vypořádány poté, co firma v dubnu 2011 přišla o licenci obchodníka s cennými papíry. 

Městský soud obžalované uznal vinnými v roce 2016, Vrchní soud v Praze rozsudek zrušil o dva roky později. Podřízenému soudu mimo jiné vytkl, že správně nezjistil výši způsobené škody. Vycházel totiž z tržní hodnoty, která podle odvolacího senátu neodpovídá realitě.

Jedinou radnicí, které Key Investments vyplatila všechny investované peníze včetně úroků, byla Praha 13. Ostatní městské části dostaly zpět jen část prostředků, zbytek byl vázán v dluhopisech zkrachovalé společnosti Via Chem Group, jejíž insolvence skončila loni v červnu. Via Chem Group figuruje i v kauze, v níž je obviněno 14 lidí, mimo jiné miliardář Petr Sisák a advokát Ivo Hala, kvůli manipulování insolvencí. Média v minulosti spekulovala o tom, že firmu skrytě ovládal Sisák.

,