ilustrační foto.

ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Nové byty se zmenšují. Kvůli ceně přibývá pokojů a ubývá prostoru

  • 590
U většiny nových bytů se podle údajů statistického úřadu zmenšuje plocha pokojů. Kupujícím jde o cenu a počet místností. Developeři se proto snaží přizpůsobit a stavějí menší byty. Málokdo si pak uvědomí, že dobrý pocit ze slevy či nižší ceny je možná vykoupen menší podlahovou plochou, kterou získal.

Loni došlo meziročně k nejrychlejšímu zmenšení u jednopokojových bytů, kde plocha klesla o šestnáct procent na průměrných 31,4 metru čtverečního. Významně se zmenšily také garsonky.

Statistický úřad průměruje všechny dokončené byty. "Trend zmenšování bytů je obecně pravda, ale je třeba rozlišovat," říká majitel společnosti Ekospol Evžen Korec. Podle něj se developeři učí lépe "optimalizovat" dispozice bytů a i menší moderní byty tak mohou být lépe využitelné než starší větší. "Důležité je, aby kupující neplatil metry navíc," shrnuje Korec spořivou náladu na trhu.

"Potřebujeme prodávat a musíme se přizpůsobit poptávce," komentoval tlak na ceny marketingový ředitel developerské společnosti Bemett Jan Koubík. Podle něj developeři vycházejí kupujícím, kteří poptávají co nejnižší cenu, vstříc i snižováním plochy bytů při dodržení žádaných dispozic.

Z bytu 2+kk udělají developeři 3+kk

Korec z Ekospolu zároveň upozorňuje na to, že zmenšování pokojů probíhá i přes snahu firem prodat na trhu "ležáky", tedy už dlouho postavené neprodané byty. Například původně dvoupokojový neprodejný byt developer jinak příčkami přepaží a získá tak dispozici 3+kk. Cena pak obratem vypadá příznivěji. "Kupující by si měli dát pozor, aby na takové triky nenaletěli," říká Korec.

Na otočení trendu na trhu to přitom zatím nevypadá. Reálné příjmy lidí nerostou, vidina pokračující evropské dluhové krize je brzdí ve větších investicích a tlak na nižší ceny realit tak pokračuje.

"Ani pozitivní zprávy o množství poskytnutých hypoték za rok 2011 a první kvartál roku 2012 nezmění tendenci poklesu cen bytů," předpokládá obchodní ředitel serveru Realitymix.cz Petr Čech, jenž sleduje nabídkové ceny novostaveb. Podle údajů serveru na počátku července v meziročním srovnání nejvíce klesly inzerované ceny v Praze 1, v Hradci Králové nebo v Olomouci. Podle Čecha jsou navíc čísla o poskytnutých hypotékách do značné míry zkreslena refinancováním starých úvěrů.