(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

V Praze se nestaví. Chybí 22 tisíc bytů a jejich nedostatek dál roste

  • 34
Počet chybějících bytů v Praze se za poslední tři roky ztrojnásobil na 22 tisíc. Množství vydaných stavebních povolení od roku 2000 kleslo z osmi tisíc ročně zhruba na čtvrtinu a počet dokončených nových bytů se letos pravděpodobně sníží z loňských šesti tisíc na zhruba čtyři tisíce. Vyplývá to z analýzy společnosti Deloitte. Nedostatek bytů bude patrně dále narůstat.

Podle strategického plánu potřebuje Praha roční výstavbu zhruba šesti tisíc nových bytů, aby uspokojila zvyšující se počet obyvatel metropole. Zároveň by měla obnovit minimálně procento ze svého bytového fondu.

Podle Deloitte nyní v povolovacím procesu čeká 900 projektů s přibližně čtyřiceti tisíci byty. Na vině tohoto stavu není podle Hospodářské komory ČR jen složitá legislativa, ale i její zneužívání k obstrukcím. Byty, které se nyní prodávají, pocházejí z žádostí podaných v letech 2010 až 2014.

Ceny bytů v Praze prudce rostou. Staví se méně než v době krize

„Právě toto hrozivé číslo ‚zamrzlých‘ bytů v různé fázi schvalování stojí primárně za extrémním nárůstem cen v posledních letech. Pokud se nepřistoupí k rychlé nápravě, bude v dalších letech deficit bytů fatálně narůstat a spolu s tím poroste i jejich cena,“ uvedl prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý. Podle něj nejde o realitní bublinu, ale o reálný nedostatek nových bytů na trhu.

Až sedm let na přípravu bytu

Nepoměr mezi podanými žádostmi a vydanými stavebními povoleními vzniká v důsledku prodlení proti zákonným lhůtám na každé úrovni povolovacích procesu. Podle Deloitte zabere v Česku vyřizování povolení v průměru 245 dní, což zemi řadí na 166. místo ze 185 sledovaných zemí. V Dánsku, které je v čele žebříčku, zabere proces jen 64 dní.

Délka přípravy bytových projektů v Praze trvá nejméně 4,5 roku, často se ale dostane až k sedmi letům. Samotná realizace pak zabere další dva roky. „Počet nově zahájených staveb bytů v Praze ke konci roku 2016 činil 2758. V roce 2017 předpokládáme další pokles, neboť v polovině roku byla zahájena výstavba 1633 bytů. Zatímco na konci roku 2016 bylo dokončeno 6092 nových bytů, v polovině roku 2017 to bylo již jen 2947, přičemž trend je klesající,“ uvedl Michal Melč z Deloitte.

Ke zrychlení řízení na všech úrovních povolovacího procesu mohou úřady podle Dlouhého částečně přispět ihned, ještě před změnou legislativy. „Vyžaduje to však důslednou aplikaci a dodržování lhůt pro rozhodování. Developeři a investoři na tento fakt dlouhodobě upozorňují,“ podotkl Dlouhý.

,