(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Mladé rodiny se tlačí v malých bytech. Zájem o ně vzrostl o 13 procent

  • 363
Vlastní bydlení je pro mnoho Čechů stále nedostupnější. Vysoké ceny nemovitostí, především ve velkých městech, nutí lidi, aby se uskromnili. Na současném realitním trhu často nedosáhne na vlastní třípokojový byt už ani střední třída. Pozornost lidí s průměrným příjmem se proto obrací k menším dispozicím.

„Je pravda, že v souvislosti s růstem cen bytů se část poptávky po větších bytech opět mění na hledání menších bytů, protože potenciální zájemci na větší byt nezískají financování,“ říká majitel realitní kanceláře RE/MAX Synergy Milan Vršecký.

„Menší byty jsou poptávané zhruba o 13 procent více než v loňském roce, na úkor ostatních dispozic,“ vypočítává Petr Makovský z portálu Reality.iDNES.cz. Důvodem je podle něj hlavně relativně nízká cena a dostupnost. 

V malých bytech však často bydlí i mladé rodiny, které na větší bydlení nedosáhly. „V současné době jsou v těchto bytech i rodiny, které zde vyčkávají, až ceny za větší byty půjdou dolů,“ popisuje provozní ředitel Fincentra Reality Martin Fojtík. 

Zde však může nastat problém, pokud se mladý pár rozroste o děti a velikost již nestačí. Podle provozního ředitele Fincentra Reality Martina Fojtíka však může být za ochotou pořídit si menší byt ve velkém městě i případná lepší dostupnost hromadné dopravy.

„Zájem o menší byty je konstantně vysoký,“ potvrzuje David Jirušek, mluvčí developerské společnosti Finep. Dostupnost nových bytů v hlavním městě je však podle něj katastrofická a Prahu trápí v tomto ohledu vysoký převis poptávky nad nabídkou.

„Za posledních 17 let čtyřikrát klesl počet vydaných stavebních povolení a přitom poptávka neustále roste,“ upozorňuje Jirušek.

Menší byty jsou levnější naoko

Nižší cena menších bytů při podrobnějším srovnání s většími dispozicemi už nepůsobí natolik výhodně. „Stačí se podívat v Praze u novostaveb, byty 1+kk mívají ceny za metr čtvereční kolem 100 až 130 tisíc korun, zatímco ve stejném projektu jsou byty s dispozicí 3+kk a větší cenově výrazně pod hranicí 100 tisíc korun za metr čtvereční,“ tvrdí Petr Makovský z portálu Reality.iDNES.cz. Podle něj je možné říci, že metr čtvereční v malém bytě může být i o 60 procent dražší než ve velkém.

Růst cen bytů se konečně zastavil a poptávka klesá, říká realitní makléř

Navzdory tomu jsou malé byty nejžádanější, a to i v dalších městech. „Celorepublikový trend s poptávkou po menších bytech se projevuje i v našem regionu,“ potvrzuje Marek Jůva, ředitel brněnské Century 21 Property Service. „Brňané preferují především koupi bytů o dispozici 2+kk, 1+kk či garsonek i přes jejich vysoké ceny,“ dodává

Tato situace však ještě před deseti lety byla odlišná, tehdy častokrát vévodily zájmu lidí větší byty. „Když jsme před deseti lety začínali stavět první etapu nyní dokončovaného projektu, tvořily takřka polovinu nabídky třípokojové byty, 3+kk,“ vzpomíná Evžen Korec, generální ředitel společnosti Ekospol. „V posledních dvou etapách, jejichž stavba právě finišuje, jsme už nabídli nejvíce dvoupokojových bytů a garsonek,“ doplňuje.

Kolik v současnosti stojí malé byty

Pro singles i starší páry

Řada developerů vysvětluje zájem o malé byty kromě jejich relativně nízké ceny také jejich univerzální využitelností. „Zájem o nejmenší byty je zcela logický, vyhovují totiž největší skupině klientů,“ vysvětluje Korec. Kupují je totiž kromě mladých rodin a tzv. „singles“ i starší páry, jejichž děti se osamostatnily.

Tyto byty tak víc lákají i investory. Vršecký z RE/MAX Synergy považuje za dispozici jednoznačně nejatraktivnější pro investory 2+1. „Pokud zůstaneme v Praze nebo v Brně, je možné říci, že v tomto ohledu jsou nejlikvidnější byty od 1+kk po 2+1, které jsou nejdostupnější širokému spektru zájemců,“ říká Makovský. Podle Korece mohou tyto byty svým majitelům přinést nejlepší výnos, pohybující se kolem pěti procent ročně.

Investice do nemovitostí jsou v tuzemsku značně oblíbené, hlavně kvůli dlouhodobému nárůstu jejich cen ve velkých městech. V tomto ohledu však už některé realitní kanceláře začínají vyhlížet nastávající změnu. „Co se vývoje cen týče, myslím si, že dlouhodobé zvyšování u prodeje se brzy zastaví. Zejména z důvodu plánované změny úrokových sazeb v novém roce,“ tvrdí Jůva z brněnské Century 21. Naopak tamní pronájmy se podle něj začnou zvyšovat.