Akcie jsou na úrovni před hypoteční krizí. Podle ekonomoů je však nebezpečí spíš v dluhopisech. Ilustrační snímek

Akcie jsou na úrovni před hypoteční krizí. Podle ekonomoů je však nebezpečí spíš v dluhopisech. Ilustrační snímek | foto: Reuters

Dluhopisy jsou rozbuškou v ekonomice, myslí si někteří analytici

  • 93
Zatímco evropské akciové indexy se ještě neotřepaly z recese, v USA dosahují úrovně před pádem banky Lehman Brothers, kdy praskly problémy s hypotékami a naplno začala globální finanční krize. Akciová bublina nehrozí, potenciální rozbušku však někteří analytici vidí na dluhopisových trzích.

Například akcie na burze v New Yorku několik let až na občasné výkyvy rostou, index se v polovině prosince dostal na 7 600 bodů, což je dvojnásobek hodnot z roku 2009, kdy byly tituly na dně. Grafy vypadají trochu děsivě, ale ekonomové se stoickým klidem vysvětlují, že cena akcií není přehnaná a říkají, že nyní není důvod obávat se prasknutí akciové bubliny a následného šíření problémů do světa. To se stalo před pěti lety, kdy však problémem nebyly akcie, ale hypotéky.

"Akcie nejsou levné, spíše nadprůměrně drahé, a pokud se výrazněji nezlepší výkon ekonomiky, respektive firemní zisky, je větší riziko korekce, než dalšího růstu. Zároveň nejde o nijak dramatické přehřátí, situace má daleko k šílenství v období dot-comové bubliny," tvrdí David Marek z Patria Finance. Odkazuje přitom na metodu porovnávání cen akcií (Shiller P/E), kterou používá letošní laureát Nobelovy ceny za ekonomii Robert Shiller.

Jak je možné, že jsou akcie výš než při minulých bublinách, ale zároveň nic dramatického nehrozí? Podle hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Marka Hatlapatky tvrdé úspory ve firmách vedly k tomu, že mají výrazně vyšší ziskové marže než dříve. Firmy se tedy proškrtaly k lepším hospodářským výsledkům, což se projevilo ve zhodnocení jejich akcií. Blízko historických maxim jsou zisky v USA i v Evropě. "Úsporná nákladová opatření po finanční krizi spolu s postupně mírně oživující globální ekonomikou jsou hlavními důvody, proč je ziskovost firem tak vysoká," zdůvodnil Hatlapatka.

Bublina v dluhopisech?

Problémy však odborníci větří na trhu s dluhopisy. "Je tu velká dluhopisová bublina," říká ekonom Raiffeisenbank Aleš Michl a jeho názor není ojedinělý. "Pokud někde bublina je, potom dle mého názoru na dluhopisovém trhu," říká ekonom Cyrrus Hatlapatka. Problém vidí Michl v dlouholetém poklesu úrokových sazeb, které se přiblížily nule, úroky přitom klesly i kvůli tištění peněz. "Tohle vytvořilo bublinu především na trhu dluhopisů v Evropě, USA a Japonsku. Až splaskne, bude to horší, než kdyby spadly akcie," očekává ekonom.

Velký podíl dluhopisů ve svém portfoliu drží například fondy. Většina majetků Čechů je investována právě v dluhopisech.

Ne všichni ekonomové však vidí v dluhopisech nebezpečí. "Souhlasím s názorem, že současné ceny dluhopisů ve vyspělých zemích včetně Česka nejsou udržitelné (...) Bublinu si ale představuji jinak, o té je v souvislosti s dluhopisy těžké hovořit," myslí si hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Podle něj současné ocenění bondů snižuje budoucí výnosnost řady finančních produktů, například životních pojistek. "Za dramatickou událost na trhu by se považoval kupříkladu pokles cen pětiletých dluhopisů o pět procent, který by znamenal vzestup výnosů zhruba o jeden procentní bod. Investoři, kteří dluhopisy nakoupili s předpokladem držení do splatnosti, by ale zůstali takovou změnou nedotčeni," dodal Sobíšek.