Brusel schválil český plán na snížení deficitů

  • 2
Evropská komise není z českého plánu na snižování rozpočtových deficitů právě nadšena, nicméně ho na čtvrtečním zasedání schválila. Ministr financí Bohuslav Sobotka už dříve oznámil, že pod hranici tří procent by se měl deficit dostat do roku 2008.

Maximálně tříprocentní deficit je důležitý pro přijetí společné evropské měny. S jeho dodržováním má ale řada zemí problémy. Nejvíce kritizované jsou z tohoto důvodu dvě největší evropské ekonomiky - Francie a Německo.

Z deseti nových členů bude muset na svých schodcích zapracovat celkem šest států. Kromě České republiky s vysokými schodky zápasí Maďarsko, Malta, Kypr, Polsko a Slovensko.

Všechny se zavázaly vejít se do povoleného schodku nejpozději v roce 2008. Evropská komise sice plán schvaluje, zároveň jsou ale podle ní málo ambiciózní a opatrné.

Evropská komise nicméně plány všech zemí schválila. Vzhledem k tomu, že se jednotlivé státy potýkají s řadou problémů, které souvisejí s jejich nedávným vstupem do unie, nebere na ně nicméně tak přísný metr.

První z nováčků by měl deficit snížit Kypr, a to do roku 2005. Malta dostala lhůtu do roku 2006.

,