(ilustrační snímek) | foto: Tesco

Brambory jsou rekordně drahé. V obchodech je pouze dovoz, české došly

  • 331
Loňské sucho se podepsalo na české produkci brambor, kterých bylo méně než jindy. Kvůli nízké sklizni už tuzemská produkce došla a musí ji v obchodech nahrazovat drahý dovoz. Průměrná cena kilogramu brambor v únoru překročila 22 korun.

Podobnou situaci nezažil v posledních 50 letech žádný z velkých tuzemských producentů brambor, informovala Česká televize. V obchodech se už české brambory koupit nedají.

Tuzemští pěstitelé už mají v podstatě vyprodáno, většina brambor se dováží, řekl ČTK minulý týden předseda Českého bramborářského svazu Josef Králíček. První letošní brambory z Česka by mohly být koncem května.

Letos v únoru byla průměrná cena brambor přes 22 korun za kilogram, vyplývá z dat Českého statistického úřadu. To je v meziročním srovnání o 55 procent víc. Podepsalo se na tom hlavně sucho, loni se v tuzemsku sklidilo 583,5 tisíce tun brambor, což představuje meziroční pokles o více než 15 procent.

GRAF: Vývoj průměrné ceny brambor

„Propad (sklizně) byl celoevropský, tomu je poplatná cena v maloobchodě,“ řekl Králíček k aktuální situaci. Další větší růst ceny brambor už ale nepředpokládá. „Nicméně ani se v současné době nebude snižovat,“ uvedl.

Vysoké zásoby podle něj už nejsou ani v Německu, brambory lze vozit z Nizozemska či z Francie. „Je to větší vzdálenost a budou tam větší náklady na dopravu,“ míní předseda bramborářského svazu.

Do Evropy už ale také přicházejí nové brambory z Egypta. Jejich cena je zatím vysoká, ale postupem týdnů bude klesat, řekl Králíček.

Zemědělské podniky v ČR měly loni podle statistiky brambory na necelých 23 000 hektarech, z nichž brambory na jídlo zabraly 14 tisíc hektarů. Na dalších asi 6 000 hektarech pěstují podle svazu brambory zahrádkáři.

V poslední době se do módy dostávají i netypické odrůdy brambor:

22. listopadu 2018

,