Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: koláž iDNES.cz

Booking v Česku potlačoval konkurenci, potvrdil úřad. Zaplatí 8 milionů

  • 13
Hotelový rezervační portál Booking.com, který působí i v Česku, se nevyhne pokutě přes 8,3 milionů korun za útlak konkurence. Uzavíral s hoteliéry zakázané dohody, které zvýhodňovaly rezervace přes tento portál. Pokuta padla před rokem, firma však neuspěla s rozkladem.

Zakázané, takzvané vertikální dohody, Booking.com uzavíral od roku 2009 do roku 2015. Antimonopolní úřad pokutu vyměřil po rozsáhlém šetření, v rámci kterého oslovil stovky hromadných ubytovacích zařízení.

Výsledek? Booking narušil hospodářskou soutěž na trhu služeb zprostředkování on-line rezervací krátkodobého ubytování a služeb v České republice. V praxi to znamená, že si domlouval s hoteliéry pro sebe záruky lepších podmínek, ať už šlo o cenu či dostupnost kapacit. Hotely, ani další rezervační kanály, tak podle dohod nesměly nabízet lepší podmínky.

„Ubytovací zařízení tak byla tak do značné míry omezována ve své vlastní cenotvorbě, když nemohla v důsledku těchto dohod sama nabízet výhodnější podmínky (nižší ceny, větší dostupnost), než jaké měla sjednána se společností Booking.com,“ uvedl ÚOHS.

Booking si tak smluvně zajišťoval konkurenční výhodu na trhu krátkodobého bydlení. Pokutu vyměřil ÚOHS loni v prosinci, nyní zamítl rozklad společnosti. Delikt je podle úřadu méně závažný, ale nikoliv bagatelní.

Antimonopolní úřad nyní řeší další případ v souvislosti s dominantním hráčem na trhu rezervací. „V současné době prověřujeme další podnět, který se týká podmínek ve smlouvách Booking.com, jiné rezervační portály nyní nešetříme,“ řekl iDNES.cz mluvčí Martin Švanda.

Odpor hoteliérů

Pokuta může být částečným zadostiučiněním pro hoteliéry, kteří si delší dobu stěžují na praktiky rezervačních portálů. Jak psala dříve MF DNES, některé rezervační portály, včetně Booking.com, si smluvně ošetřovaly paritu cen, to znamená podmínky, aby hotel nenabízel na svém webu pokoje levněji než hotelový portál. „Myslíme, že je to v rozporu se zdravou hospodářskou soutěží,“ řekl šéf asociace Václav Stárek. (více čtěte zde)

Pokud hoteliér nesrovnal ceny s některým s rezervačních portálů, hrozilo mu ukončení spolupráce. Asociace hotelů a restaurací požadovala, aby proti takovému jednání tvrdě zasáhla Evropská komise.