Boj o uvolnění obchodu začal

S velkým očekáváním přijely do katarského Dauhá, kde včera začalo zasedání členských států Světové obchodní organizace (WTO), zejména vyspělé země. Do WTO zde má totiž být přijata kromě Tchaj-wanu a ostrova Vanuatu po 15 letech vyjednávání také Čína se svým obrovským a perspektivním trhem. Vyspělé státy také doufají, že by konečně mohlo být zahájeno další kolo jednání o liberalizaci světového obchodu.

O něco podobného se země se silnými ekonomikami snažily již na minulém zasedání WTO před dvěma lety v Seattlu. Tehdy nedošlo k žádnému pokroku a konference skončila také kvůli rozsáhlým protestům odpůrců globalizace velkým krachem.

Podobný neúspěch si již WTOnemůže znovu dovolit, protože by to výrazně podkopalo její pozici. Nyní se situace, alespoň podle představitelů WTO, oproti Seattlu změnila. Světová ekonomika a obchod letos zpomalují růst, na čemž se podepsaly i zářijové teroristické útoky na USA.

"Obchod dává spotřebitelům možnost výběru, zvyšuje příjmy jednotlivých zemí a dává signály o rozmístění zdrojů. Podporuje tak zaměstnanost, rozvoj a růst," uvedl před zahájením zasedání šéf WTO Mike Moore.

O tom, že rozvoj obchodu podporuje růst ekonomiky, podle Moora svědčí i případ finanční krize v letech 1997 až 1998 v Asii, která skončila dříve, než by trvala v případě, že by místní vlády nenechaly své trhy otevřené. Podobně by světová ekonomika mohla po uzavření dohod o odstranění obchodních bariér ve světovém obchodu začít růst i nyní.

"Během následujících dní se účastníci zasedání zejména zaměří na problémy zemědělství, pravidel v oblasti duševního vlastnictví a životního prostředí," uvedl Supchačaj Pchaničpchak z Thajska, který za rok vystřídá Moora v jeho funkci. Doufá přitom, že většinu sporů se podaří delegátům vyřešit.

Bude však nutné přesvědčit zejména chudé státy. Ty si totiž stěžují, že doposud uzavřené dohody o liberalizaci jim zatím nepřinášejí žádné výhody a vyspělé země tak pouze chtějí získat přístup na jejich trhy.

Proto naopak požadují uvolnění některých předpisů například v oblasti patentů, které by jim umožnily levněji vyrábět některé draze dovážené výrobky včetně léků proti AIDS. Další spory bude nutné urovnat také v oblasti zemědělství, kde se například Evropská unie nechce vzdát dotací pro své zemědělce.

WTO: Vojáků skoro jako delegátů

Zasedání ministrů 142 členských zemí Světové obchodní organizace v pátek začalo v katarském Dauhá za přísných bezpečnostních opatření. Všechny prostory, v nichž se konference pořádá, ale i hotely, jsou pod dozorem místní policie a vojska.

U vchodů musí všichni procházet detektory kovů, jejich zavazadla jsou rentgenována skenery. V izolované oblasti v okolí kongresového centra byla téměř zastavena doprava, jezdí zde pouze autobusy přepravující delegáty z hotelů.

Bezpečnostní opatření, již tak velmi ostrá kvůli obavám, že by se mohlo opakovat něco, k čemu došlo 11. září v USA, byla ještě zpřísněna, když ve středu policie zastřelila jednoho muže katarské národnosti poté, co spustil palbu na místním letišti využívaném americkými válečnými letadly.

Právě Američané nenechávají nic náhodě. Přestože jejich delegace má zhruba poloviční počet členů, než se původně plánovalo, jejich bezpečnost přijely chránit do pobřežních vod Kataru tři lodě vojenského námořnictva USA se zhruba 2100 námořníky na palubách. To je jen o něco málo méně, než je delegátů na konferenci.

Do Dauhá letos nepřijede tolik odpůrců globalizace, kolik se jich sešlo před dvěma lety v Seattlu. Radikálové totiž nedostali katarská víza, a tak protestují na mnoha místech celého světa.