Nejtěžší je sehnat kvalitní vyučující, řekla rektorka VŠFS v Rozstřelu

  • 71
Mnozí považují vysoké školství za byznys. S tím ovšem nesouhlasí rektorka a zakladatelka Vysoké školy finanční a správní Bohuslava Šenkýřová. Podnikání v tomto odvětví je podle ní totiž velice regulované a komplikované. Je proto složité stávající soukromé školy vůbec udržet, řekla v Rozstřelu.

„Není úplně pravda, že vysoká škola je byznys. Je to o něčem jiném, protože je to oblast velice regulovaná a v současnosti je velice komplikované novou školu otevřít nebo stávající vůbec udržet,“ prohlásila zakladatelka a rektorka Vysoké školy finanční a správní (VŠFS) Bohuslava Šenkýřová.

Složité je podle Šenkýřové také sehnat kvalitní spolupracovníky. „To je vůbec nejtěžší,“ řekla. „Nicméně ve škole máme celou řadu lidí, kteří s námi vydrželi celou dobu od našeho založení,“ dodala.

Na přetřes v Rozstřelu přišla i výše školného. Šenkýřová uvedla, že semestr studenta na VŠFS přijde průměrně na 25 tisíc korun. Studenti však mají možnost získat různá stipendia, na která má škola vyhrazený stipendijní fond.

Na svůj provoz soukromé vysoké školy nedostávají od státu příspěvky, největší část příjmů tak tvoří právě školné. „To by ale samozřejmě nestačilo, musíme proto usilovat i o jiné finanční zdroje, abychom ustáli na trhu. Také nemohu dát školné vysoké, protože pak by třeba nepřišli studenti, kteří by měli studovat,“ řekla Šenkýřová.

Další finanční zdroje získává škola z nejrůznějších výzkumných projektů. Menší část příjmu pak tvoří i publikační činnost. Škola má vlastní nakladatelství a vydavatelství.

VŠFS je v provozu od roku 1999, a jak řekla Šenkýřová, splnila si tím dětský sen. „Už jako malá jsem si přála být učitelka. Dokonce i sestry si se mnou musely hrát na školu, takže mě nenáviděly,“ prozradila v Rozstřelu.

Šenkýřová v pořadu zavzpomínala i na své začátky ve školství. „Museli jsme se zviditelnit. Jako první jsme přišli s marketingovou kampaní. Tehdy jsme za to byli kritizováni standardními kamennými školami, že z toho děláme podnik,“ uvedla Šenkýřová. „A podívejte se, dneska si bez reklamy vysokoškolský systém nedokážeme představit,“ dodala.

Celý záznam rozhovoru s rektorkou Vysoké školy finanční a správní Bohuslavou Šenkýřovou najdete ZDE:

,