Vysoké ceny dohnaly Bohemia Energy ke krachu. Dotkne se to téměř milionu lidí

  11:06
Firma Bohemia Energy, největší uskupení alternativních dodavatelů energií v ČR, ukončí činnost a dodávky elektřiny a plynu pro svých 900 tisíc klientů. Konec Bohemia Energy se týká zákazníků firem Bohemia Energy, Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy a X Energie. Odpojení se klienti bát nemusí, dodávky jim zajistí takzvaný dodavatel poslední instance.

„S politováním Vám musíme oznámit, že skupina Bohemia Energy ukončuje s okamžitou platností dodávky elektřiny a plynu na českém energetickém trhu. K tomuto razantnímu kroku nás přiměl přetrvávající extrémní růst cen energií na velkoobchodních trzích, kdy cena obou dodávaných komodit je nyní třikrát vyšší, než byla v loňském roce. Vždy jsme se pro vás snažili zajistit co nejvýhodnější podmínky, ale tento bezprecedentní nárůst nám to již nadále neumožňuje,“ uvedla společnost v prohlášení na webu.

Dodavatel poslední instance musí postiženým klientům zajistit dodávky ve smluveném rozsahu do té doby, než si odběratelé najdou novou firmu, nejdéle však po dobu šesti měsíců. Během této doby si domácnosti i firmy budou muset najít nového dodavatele. Dá se čekat, že podstatná část odběratelů bude postupně směřovat k některému z velkých dodavatelů.

Dosud nevídaná situace

Dodavatelé poslední instance

ELEKTŘINA
E.ON Česká republika
Pražská energetika
ČEZ Prodej

PLYN
E.ON Česká republika
Pražská plynárenská
Innogy Česká republika

Od krachu Moravia Energo v roce 2008 nebyl institut dodavatele poslední instance v takovém rozsahu v tuzemsku využit. „Rozhodně dosud nikdy jsme nebyli svědky situace, kdy statisíce domácností budou muset uzavřít smlouvy s novými dodavateli. Přesto, že to, co se nyní děje, může být pro někoho šokující, není důvod k hysterii. Legislativa s takovou situací počítá, dodavatelé také a vše se zvládne,“ říká výkonná ředitelka Českého plynárenského svazu Lenka Kovačovská.

Prahou vlastněné společnosti PRE a Pražská plynárenská už oznámily, že jsou na zákazníky, kteří pod ně ze zákona přejdou, připravené. „Obě městské společnosti jsou připraveny dodávat elektrickou energii i plyn, tudíž nikdo nemusí být v obavách z toho, že mu automaticky zítra skončí možnost odběru,“ řekl ČTK radní Jan Chabr, který má na starosti městský majetek a firmy. Dodal, že není důvod k panice.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza rovněž vyzval klienty postižené krachem Bohemia Energy k uvážlivému jednání a rozmyslu. „Situace, kdy se desítky tisíc zákazníků rázem ocitnou v režimu dodavatele poslední instance a začnou hledat nové dodavatele, bude klást velké nároky na všechny slušné obchodníky. Důrazně varuji před energošmejdy, kteří se budou snažit současnou nejistotu využívat ke svým podvodům. Znovu proto apeluji na zdravý rozum. Nepodepisujte nic bez toho, že byste si vše důkladně přečetli,“ upozornil.

Krach Bohemia energy je prvním velkým koncem obchodníka s energiemi na českém trhu. Podle odborníků však byl podobný případ jen otázkou času. „Obchodníci musí rozdělit nákupy od těch dlouhodobých instrumentů až po denní trh. Rozdělení té porce je obchodní rozhodnutí a když na straně obchodníka přijde chyba, může to vést až ke krachu,“ řekl v pořadu Rozstřel nezávislý energetický konzultant Martin Apko.

Raději to vzdali, než aby bojovali

Do potíží se obchodníci dostali kvůli rychle rostoucím cenám energií. Hlavně ti menší nezvládli nákup energie pro své zákazníky a ocitli se v problémech. Zákazníků se snažili buď zbavit, nebo je rychle převést na výrazně dražší ceníky.

6. října 2021

Krach ukazuje, že ani tak velké firmy neumějí dobře řídit svoje rizika. „Mnoho dodavatelů v posledních deseti letech fungovalo tak, že koncovým zákazníkům prodávali nějaký standard maloobchodního trhu na další dva roky, ale energie na velkoobchodních trzích kupovali za tržní ceny, které roky klesaly. A v těchto dobách inkasovali krásné zisky,“ říká zakladatel Capitalinked.com Radim Dohnal.

Jenže v posledním roce se trh otočil, velkoobchodní ceny začaly růst, a dodavatelé na to nebyli schopni dostatečně reagovat. „A než s tímto bojovat a do firmy vložit původní zisky, to raději vzdají,“ říká Dohnal.

Společnost Bohemia Energy byla založena podnikatelem Jiřím Písaříkem v říjnu 2005 jako dodavatel elektřiny pro malé a střední podniky. V roce 2006 začala společnost dodávat elektřinu také do domácností, o rok později vstoupila na slovenský trh. Zemní plyn začala dodávat v roce 2009. Kromě firem a domácností jsou klienty Bohemia Energy i obce.

Skupina je podle svých dřívějších údajů s 1,23 milionu zákazníků na zhruba 900 000 odběrných místech největším uskupením alternativních dodavatelů energií v ČR. Podle dat Operátora trhu s elektřinou (OTE) dodávala BEe na konci srpna elektřinu asi 400 000 a plyn zhruba 190 000 odběratelům.

Tržby skupiny Bohemia Energy loni meziročně vzrostly o sedm procent na 23,1 miliardy korun. Skupina loni dodala zákazníkům 5,68 terawatthodiny (TWh) elektřiny a 5,22 TWh plynu.

Majitel firmy Jiří Písařík s rodinou je podle aktuálního žebříčku časopisu Forbes 37. nejbohatším Čechem s majetkem 8,3 miliardy korun.

Autoři: , ,
  • Nejčtenější

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

16. března 2024

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě...

Výrazně zpomalte rychlovlaky, vzkazují obce k nové trati. A koleje chtějí skrýt

12. března 2024

Postavte rychlotrať v tubusu, a nebo na ní výrazně snižte rychlost. Tak by se daly zjednodušeně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pořád Big Mac, ale už spíše Big Tech. Co ukázal výpadek u fastfoodového obra

16. března 2024

Když McDonald’s ve 40. letech minulého století poprvé otvíral, zákazníci vybírali menu z papírových...

Soláry, kam se podíváš. Elektrárnám dochází místo, musí být kreativní

17. března 2024  10:52

Elektřina ze slunce bude podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) v příštích několika...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kofola sáhla do svého loga. Nově v něm bude hranaté srdce

13. března 2024  13:48

Nápojářská skupina Kofola po devíti letech sáhla k úpravě loga. Ikonický lísteček lékořice na svých...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Japonsko už nemá záporné úroky. Centrální banka po 17 letech zvýšila úrokovou sazbu

19. března 2024  6:37

Japonská centrální banka v úterý dle očekávání jako poslední na světě upustila od záporných úroků....

Cena elektřiny bude příští rok nižší než letos, říká analytik Matoušek

19. března 2024

Premium Dobrá zpráva: v příštím roce bude celková cena elektřiny nižší než v tomto roce. Ta méně dobrá zní,...

Irové svolili k nemyslitelnému. Na trh začali dodávat whiskey s příchutěmi

19. března 2024

Ochucené whisky vyrábějí palírny ve Spojených státech i Kanadě již několik desítek let a nejsou tak...

Musk přiznal užívání ketaminu. Je v zájmu investorů, abych pokračoval, tvrdí

18. března 2024  21:48

Miliardář Elon Musk v rozhovoru s bývalým moderátorem CNN Donem Lemonem přiznal, že užívá ketamin....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...