Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Reuters

Boháči jsou namyšlení, míní většina Čechů. Sami však po penězích touží

  • 273
Víc než tři 77 procent Čechů zaujímají spíše negativní postoj vůči majetným lidem, 61 procent lidí souhlasí s tvrzením, že bohatí jsou namyšlení a chovají se povýšeně. Vyplývá to z říjnového průzkumu firmy Ipsos pro sázkovou společnost Sazka, kterého se zúčastnilo 500 respondentů. Předsudky vůči bohatství jsou v Česku podle průzkumu pevně zakořeněné.

„Už na začátku 90. let se dělaly výzkumy na téma vnímání bohatství a chudoby ve společnosti, které ukázaly významné geopolitické rozdíly. Ve státech východní Evropy v nich byli majetní lidé obecně vnímáni spíše negativně s tím, že za jejich bohatství mohly externí vlivy typu kontaktů, dobré pozice nebo využívání děr v zákonech. Na západě to lidé brali jinak,“ uvedl sociolog Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Jan Sládek.

„Postkomunistická éra bude v myslích české populace asi ještě dlouho spojena se slovem zbohatlík. Naopak na západě jsou některá bohatství vnímána jako výsledek práce různých generací a vyšší vrstva je vedena tak, aby skutečně působila jako elita,“ dodal Sládek. Pouze 27 procent oslovených přitom souhlasí s tvrzením, že bohatí lidé jsou pracovitější než ostatní.

Velká většina (89 procent) respondentů si myslí, že Češi jsou v postoji k bohatým příliš závistiví. Tři pětiny ovšem zároveň uvedly, že bohatým není co závidět. Z průzkumu také vyplývá, že větší sumu peněz by před okolím zatajilo 91 procent lidí.

Ačkoliv podvědomě Češi vůči bohatým zaujímají negativní postoj, sami se bohatými chtějí stát. „Svědčí o tom i rostoucí obliba loterií. Alespoň jednou za rok si u nás vsadí zhruba třetina populace nad 18 let. Ovšem v případě vysokého jackpotu zájem lidí nárazově několikanásobně vzroste,“ doplnila Veronika Marková ze společnosti Sazka.

,