Boby, kluzáky i saně jsou nyní nedostatkovým zbožím

Boby, kluzáky i saně jsou nyní nedostatkovým zbožím | foto: Dalibor Glück, ČTK

Boby a saně jsou téměř vyprodané, hlásí prodejci. Dodací doby jsou i týden

  • 43
Nemáte-li doma sáňky nebo boby pro děti, nejspíš je v těchto dnech seženete jen velmi těžko. Pokud je objednáte nyní, dorazí k vám v lepším případě nejdříve po víkendu, ale dodací lhůta je i týden. Prodejci, napříč celou republikou hlásí, že boby a saně jsou nedostatkovým zbožím.

Zájem o zimní sortiment evidují obchodníci napříč různými kategoriemi. Letos po dlouhé době Češi více upřednostňují běžky před sjezdovými lyžemi, hlavně kvůli vládním opatřením, kde není stále jasné, jestli vůbec a za jakých podmínek se otevřou lyžařská střediska. 

Ponožky, čepice i psací potřeby. Tesco a Globus obnovují prodej zboží

Díky sněhové nadílce se poptávka po klasickém zimním vybavení, jako jsou boby a sáňky, zvýšila skokově a prodeje letos lámou rekordy. Navíc kvůli vládním opatřením spojeným s prodejem nezbytného zboží lze boby, kluzáky a saně koupit u prodejců pouze online a s vyzvednutím na pobočce osobně. Ovšem už i ti hlásí téměř prázdné sklady a na mnohých e-shopem je toto zboží úplně vyprodané.

Podle mluvčí Pavly Hobíkové z Mall.cz za poslední dva týdny skokově vyskočily prodeje sáněk a bobů s meziročním růstem o více než sto procent. Zájem zákazníků překvapil i samotné dodavatele. „V nabídce máme nyní tři druhy. Očekáváme v nejbližších dnech naskladnění více než tisíc kusů bobů a další stovky kusů dorazí už ve středu,“ dodává mluvčí.

Podobná situace je i v dalších sportovních a internetových obchodech, které ve skladech nemají hlavně levnější modely bobů či sněhové kluzáky. 

Větší prodejci sice naskladňují týdně tisíce kusů, ale ty okamžitě prodají. „Jen za minulý týden se tak bobů prodalo dvakrát více než loni za celý leden a od začátku roku 2021 jsme již překonali prodeje bobů za celý loňský rok,“ říká mluvčí Alzy Daniela Chovancová. Podle mluvčí je zájem o zimní sportovní vybavení aktuálně zhruba o 70 procent vyšší oproti loňské sezoně.

Oslovená mluvčí sportovního obchodu Sportisimo se k situaci nechtěla vyjadřovat. Na jejich e-shopu mají ovšem dostupné pouze kluzáky s vyzvednutím na prodejně osobně v časovém horizontu 1 až 4 dní. 

I v Decathlonu jsou boby a bobovací lopaty dočasně nedostupné, dražší saně v prodeji mají. Vyjádření jsme nedostali.

Levnější boby lze koupit v Hervisu a vyzvednout osobně, ovšem jen na některých pobočkách a do 24 hodin. „Nově jsme na našem e-shopu zavedli možnost rezervace na prodejně, následnou platbu zákazník provede až při vyzvednutí,“ říká Jan Štádler, marketingový ředitel Hervisu. Přes e-shop si lze nyní objednat pouze kluzáky a dražší saně v expediční lhůtě 3 až 5 pracovních dní.

„Za poslední 14 dní jsem prodali téměř celou skladovou zásobu, tisíce kusů, ale podařilo se nám sehnat další dodávky, takže boby a saně budou,“ doplňuje marketingový ředitel.

Podle jeho slov ovšem zaznamenali zvýšený prodej běžeckých lyží i bot, navzdory uzavření kamenných prodejen. Tak jako v první jarní vlně byl obrovský zájem o kola, tak teď se situace opakuje s běžkami.