Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Black Friday zaznamenal opět rekordní tržby. Lidé si na slevy zase počkali

  18:00
Navzdory mírnému poklesu e-commerce v průběhu celého podzimu, během Black Friday, tedy o Černém pátku, lidé nakupovali o něco více než loni. Reálné slevy při letošních výprodejích v rámci něj se letos pohybovaly mezi 15 až 30 procenty. Tradičně se kupovaly mobilní telefony, chytré hodinky, ale i lednice, powerbanky či elektrocentrály.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Podle analýzy Hlídač shopů v letošní nabídce bylo podobné množství produktů jako loni. Reálné slevy při letošních výprodejích v rámci Black Friday se pohybovaly mezi 15 až 30 procenty. Většina e-shopů totiž přistoupila na „tlačítkovou“ novelu a již prakticky vymizely nafouknuté 90procentní slevy a ve většině případů se zobrazené slevy blíží těm reálným.

„Pomohla tomu blížící se novela zákona o ochraně spotřebitele, ta by k tomu měla brzy donutit i ostatní e-shopy,“ dodává ke slevám Jakub Balada, zakladatel Hlídače shopů.

Čekání na slevu

Ani letos se Black Friday neomezil na pouhý jeden den v měsíci. Slevové akce probíhaly po celý listopad, někde dokonce i víckrát po sobě. Přes 32 tisíc internetových obchodů fungujících v rámci platformy Shoptet utržilo během letošních akcí Black Friday rekordních 5,4 miliardy korun. Meziročně je to o zhruba 15 procent více. Celkem je přitom v tuzemsku přes 50 tisíc e-shopů.

„Češi letos čekali na slevy ještě více než v minulosti. Inflace a ekonomická nejistota je nutí šetřit,“ podotýká ředitel společnosti Shoptet Samuel Huba. Důraz na cenu bude podle něj rozhodujícím kritériem i po celé období okolo Vánoc. Navíc mnoho velkých hráčů na trhu má plné sklady, proto lze letos očekávat ještě větší povánoční výprodeje než obvykle.

KOMENTÁŘ: Černý pátek a mrtvá kočka. Inflace opět vyletí vzhůru

Black Friday je obchodníky vnímán jako pomyslný „otvírák“ vánočních nákupů, který často řada obchodů prodlužuje na celý víkend. „Tradičně pozorujeme v obchodních centrech vyšší návštěvnost než obvykle. Ani tento rok nebyl výjimkou. Na centrech, která spravujeme napříč republikou, byla návštěvnost o cca 15 % vyšší než vloni. A současně byly vyšší i útraty. Většina obchodů nabízela extra slevy či akce. Nejčastěji šlo o nájemce ze segmentu móda, elektronika a domácí potřeby. V těchto segmentech zákazníci často pořizují také vánoční dárky, takže díky tomu mohli tyto produkty nakoupit za zvýhodněných podmínek,“ dodává Pavel Urban, vedoucí správy obchodních center a retail marketingu v CBRE.

Podle předběžných odhadů se tržby v některých kamenných obchodech zvýšily o 30 až 40 procent. „Počet návštěvníků ani tržby sice zatím nepřekonaly rekordní rok 2019, ale je vidět, že lidé si značkovou módu, na kterou se zaměřujeme, chtějí dopřávat i v ekonomicky méně příznivém období. Svoji roli hraje i to, že během akce Black Friday obchodníci zlevňují outletové zboží o další desítky procent,“ vysvětluje Jan Procházka, ředitel centra Freeport Fashion Outlet.

Prodejní akce Black Friday u některých prodejců probíhala dokonce již od
1. listopadu. „V porovnání s rokem 2021 byl letošní Black Friday přibližně stejný. Meziročně se však zvýšil počet prodaných kusů zboží, a to zhruba o pět procent,“ říká Olga Dolínková za společnost Datart.

Podle dat Datartu byl největší zájem o energeticky úsporné spotřebiče v kategorii chlazení a praní (lednice, pračky) s meziročním nárůstem 10 procent. Z pohledu konkrétního zboží vzrostl meziročně nejvíce zájem o mobilní telefony (+ 40 procent), příslušenství (+ 80 procent) a příslušenství pro chytrou domácnost, jako jsou například chytré zásuvky či termostaty (+ 100 procent).

Neděle patří vyhledávání

I když oficiálně slevový Černý pátek skončil, hlavní prodejní sezona bude na internetu pokračovat, vrcholit bude v následujících dvou týdnech. „Vedle Black Friday jsou nejsilnějšími dny celého roku druhé a třetí prosincové pondělí. Nákupní zvyklosti internetových zákazníků se mírně pozměnily. Naše data ukazují, že lidé častěji neděle tráví vyhledáváním a pečlivým srovnáváním produktů tak, aby je v pondělí jednoduše mohli hodit do nákupního košíku a zaplatit,“ doplňuje Michal Buzek, šéf analytiků Heureka.cz.

Inflaci navzdory. Američané při akci Black Friday rekordně utráceli

Zákazníci o nákupu budou tedy přemýšlet jinak. Je jasné, že vzhledem k situaci budou daleko více hledat skutečně výhodné nabídky. Vědí totiž, že rozdíly v ceně mohou být opravdu výrazné. „I proto se dá očekávat, že s hledáním stráví daleko více času a budou procházet více možných e-shopů. Pro e-shopy to zase znamená, že hlídání cen a práce s cenovými srovnávači bude klíčovým parametrem pro překlopení návštěvnosti do tržeb,“ uvádí Tomáš Vacek, partner reklamní agentury Contexto.

Z pohledu utracených financí před Vánoci tak nelze předpokládat zásadní změnu v porovnání s minulým rokem. V čem však bude rozdíl, je hodnota, kterou za své peníze zákazník získá. „Zatímco v loňském roce jsme si za nějakou sumu koupili deset triček, je pravděpodobné, že letos jich za stejné peníze dostaneme jen osm nebo devět,“ říká Gejza Nagy, co-founder a CEO společnosti Luigi’s Box. Vánoce tedy podle něj z pohledu sumy slabší nebudou, ale dárků bude méně nebo budou méně hodnotné. „Na Západě vidíme, že se do popředí dostávají diskontní řetězce. Lidé, kteří nakupovali drahé produkty, se spokojí i se středně drahým, a ti, které kupovali středně drahé, se přesouvají do lacinější kategorie,“ uzavírá Nagy.

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

MerkurXtip dává bonus 200 korun. Sázejte na své oblíbené sporty

24. dubna 2024

Advertorial Sportovní sázení má dlouhou historii a je stále populárnější. Sázková kancelář MerkurXtip přitom...

Přísné a drahé. Na přílišnou regulaci už upozorňují i špičky české železnice

24. dubna 2024

Premium Nářky nad složitostí železnice, kterou prodražují přísné normy, nejsou v tuzemsku novinkou. Ozývají...

Žádný personál ani jiný zákazník. V Česku roste síť bezobslužných obchodů

24. dubna 2024

Minute Shop je nový koncept automatizovaných prodejen s nonstop provozem, kam zákazník vstoupí...

Nová vábnička pro miliardáře: ponorná superjachta jako pevnost plná luxusu

23. dubna 2024  20:16

Rakouská firma vyvíjí hračku pro super bohaté zájemce o cestování, bezpečnost a luxus. Je to 165...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...