Benzinky: Dohoda o cenách je nesmysl

  • 26
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) čekají těžké časy. Firmy, provozující čerpací stanice, které úřad ve středu obvinil, že se loni domlouvaly na cenách pohonných hmot, totiž šikují řady právníků, kteří se chystají obvinění zpochybnit. Podle informací MF DNES jde o šest provozovatelů benzinových pump. Zatím je jisté, že mezi šestici patří Benzina, OMV, Shell, Agip a Conoco.

Všechny jednohlasně považují nález antimonopolního úřadu za absurdní. Ten je v nezáviděníhodné pozici, protože ve fázi řízení, kdy rozhodnutí není pravomocné, nemůže argumentovat ani zveřejnit důkazy o tom, že se firmy na cenách domlouvaly.

Ve čtvrtek potvrdila další z firem - OMV - že je mezi těmi, které mají patřit do kartelu. "Rozhodnutí ÚOHS už máme a zkoumáme ho. Jsem tím velmi překvapen. Nemám je ještě celé pročtené, ale na první pohled vůbec nechápu, jak úřad došel ke svému závěru. Pracují na tom právníci a určitě podáme rozklad," říká ředitel provozu OMV Jiří Holovač.

OMV podle něj dostala obdobně vysokou pokutu jako její konkurent Shell, tedy 68 milionů korun. Celkový trest je rekordní - všichni obvinění mají dohromady zaplatit přes 300 milionů korun.  Antimonopolní úřad považuje kartelové dohody za zvlášť nebezpečné proto, že že nastolují shodné ceny na trhu, vyšší, než když panuje normální konkurence. Na to doplácí spotřebitel.

Zpochybnit výroky úřadu se chystají také právníci společnosti Benzina, která ovládá největší síť čerpacích stanic na trhu. "Už to má v rukou právní oddělení, připravuje věcný rozklad," říká mluvčí Benziny Lenka Svobodová. Nařčení z kartelu odmítá i majitel Benziny, holding Unipetrol.

"Dal bych krk na to, že tu kartel neexistuje," říká generální ředitel holdingu Pavel Švarc. Lidé z firem, které se podle antimonopolního úřadu měly dopustit protizákonné tajné dohody o cenách, tvrdí, že bude snadné se proti rozhodnutí úřadu bránit.

Nepopírají, že ceny slaďují s konkurencí, ovšem odmítají, že by šlo o vzájemnou dohodu. "Stačí jen sledovat, co dělají pumpy v sousedství, na tom se není třeba domlouvat. To by bylo příliš nebezpečné," říká jeden z nich, který nechce být jmenován. "V rozhodnutí žádný důkaz uveden není."

Prezident České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu Ivan Ottis odmítá, že by se tajné schůzky obchodníků konaly na půdě asociace. "Nechci se jich zastávat, ale v asociaci nikdy nemluvíme o výši cen, to je tabu pro všechny," říká. 

Otázkou je, jaké má ÚOHS v ruce důkazy o tom, že cenové slaďování vzešlo z vzájemných dohod firem a že tím trpí spotřebitel. Když bude Bednářův úřad trvat na trestu, je více než jisté, že se firmy obrátí na soud a spor se povleče roky.

Právní experti jsou k verdiktu úřadu skeptičtí. Myslí si, že uspěje, jen když bude velmi důkladně podložen. "Kartelová dohoda se dokazuje hodně těžko. Úřad nějaké podklady mít musí, ale může se i stát, že v případě rozkladu bude rozhodnutí zrušeno," říká Tomáš Salomon z White&Case.