Skokové zdražení přišlo benzinky draho, nyní mají šanci, že peníze dostanou zpět.

Skokové zdražení přišlo benzinky draho, nyní mají šanci, že peníze dostanou zpět. | foto: Dan Materna, MF DNES

Benzinkám svitla naděje na vrácení pokuty

  • 2
Antimonopolní úřad se bude muset znovu vrátit k jedné z nejvyšších pokut, kterou kdy udělil. Krajský soud v Brně rozhodl, že úřad musí znovu posoudit kartel šesti benzinek. Za údajné dohody o cenách naturalu si v roce 2001 vysloužily pokutu 313 milionů korun.

PŘEHLED:
Pokuty antimonopolního úřadu nad 100 milionů korun

Firmy tenkrát skokově zdražily cenu benzinu zhruba o korunu, ceny udžovaly do konce listopadu, a to přesto že nákupní cena klesala. Sankci úřad potvrdil znovu v červnu 2004. - více zde

Soud ale ve středu rozhodl, že některé z námitek firem byly odůvodněně, navíc našel i procesní chyby.

Benzinky se bránily tím, že se nejednalo o kartel, ale tzv. "cenové následování". To znamená že jedna firma zdraží a ostatní pak přizpůsobí cenu podle ní. Antimonopolní úřad ale usoudil, že tak z trhu vytlačily menší rivaly a na zdražení doplatili i zákazníci.

Když pokutu před dvěma lety Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potvrdil, nezbylo benzinkám, než ji uhradit. Agip zaplatil 20 milionů, ConocoPhillips 22 milionů,
Aral 40 milionů, OMV 68 milionů, Shell 65 milionů a největší Benzina 98 milionů korun.

Poslední z firem pak ale kvůli své finanční situaci dostala peníze zpět s tím, že úřad počká na rozhodnutí soudu. Benzina svou žádost o vrácení pokuty zdůvodnila špatnou hospodářskou situací (více zde). Na vrácení peněz nyní mají naději i ostatní firmy.

, ,