(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: MAFRA

Více benefitů. Firmy vám kromě rekreace nově uhradí i čočky a knihy

  • 29
Počet zaměstnaneckých benefitů se od ledna zvýší. Kromě tradičních příspěvků na rekreaci, sport či kulturu, zaměstnanci dosáhnou na zdravotnické pomůcky, jako je obuv či ortézy a také tištěné knihy. Zaměstnanec benefit dostane jako část mzdy, ze které neplatí daně.

Rozšíření benefitů, osvobozených od daně, umožnila novela zákona o daních z příjmu. Ta platí už od 1. července 2017, nicméně změny v benefitech nabývají účinnosti až od následujícího zdaňovacího období, tedy od ledna 2018.

Podmínkou jejich uplatnění u zdravotních pomůcek je, že jsou hrazeny ze zdravotního pojištění a vydávány na předpis.

Dosud mohly firmy přispívat na rekreaci, kulturu a sport. Teď mohou zaměstnanci (ale i rodinní příslušníci) zdarma dosáhnout třeba i na knihy včetně obrázkových knih pro děti, dioptrické brýle či čočky, speciální pleny a vložky nebo například ortézy a zdravotní obuv. V případě knih nesmí reklama přesahovat padesát procent plochy.

Tradiční benefity netáhnou, lidé chtějí příspěvek na bydlení nebo relax

Svaz českých knihkupců a nakladatelů i další společnosti díky rozšíření benefitů, na které upozornil server Deník, očekávají zvýšení zájmu o knihy. Přestože tištěné knihy nadále v prodejích českých obchodů převažují (72 procent obratu podle zprávy svazu generují kamenná knihkupectví), trh se dynamicky mění s přibývající nabídkou e-knih a rozšiřováním tabletů a čteček.

„Máme zkušenost ze Slovenska, kde je příspěvek na knihy třetí nejvyužívanější benefit po příspěvku na dovolenou a lékárenské zboží. V Česku očekáváme podobný vývoj,“ řekl iDNES.cz Václav Kurel, majitel společnost Benefit Plus, která v tuzemsku poskytuje benefity.

Rozšíření benefitů vítá i Štěpán Havránek, obchodní ředitel Knihy Dobrovský. „Je dobrou zprávou, že zaměstnavatelé dostávají novou možnost, jak nákup kvalitní knihy zaměstnancům usnadnit. Od této novinky ovšem neočekáváme revoluční změny, ať už z pohledu chování zákazníků, tak i v rámci celého fungování knižního trhu. Jedná se o skvělou zprávu, která může dopomoci k upevnění naší pozice národu čtenářů, což je velmi pozitivním krokem,“ uvedl pro iDNES.cz.