Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Banky se odtáhly od stavitelů už i v Česku

Na české developery, tedy ty, kdo skupují pozemky a zařizují vše k tomu, aby se na nich postavily domy, dolehla hypoteční krize z USA. Není to tragédie, spíše komplikace a ztráta části zisku. Banky, raněné v zámoří, i ty, které ztráty neměly, už nechtějí půjčovat na stavby bez předem domluvených nájemníků nebo kupců.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

phi

12. 8. 2008 0:30
konecne

no, konecne se snad zacnou developeri snazit. videl jsem hodne bytu a spolecne meli jen jedno: spatne dispozice v prumernem az podprumernem materialu a provedeni za neodpovidajici cenu.

0 0
možnosti

ja

11. 8. 2008 20:19
Ceny bytů ....

.....prý však neklesnou, říkají banky i makleri ;-D;-D

to si v usa myslel tez kazdy....;-D;-D

0 0
možnosti

Hanyz01

11. 8. 2008 15:28
neplašte

To jsou ale zase na idnesu legrační články...

Holt si budou muset developeři zvykat na marže a kvalitu obvyklou ve vyspělém světě, doteď šidili při stavbě kde se dalo - od situování pozemku, přes neexistenci odpovídající infrastruktury v místě až po "kvalitní" materiál a rumunské dělníky a vesele inkasovali na jednom bytě čistou marži i přes milion. To nešlo donekonečna, i trestuhodně trpěliví Češi začali rozeznávat kvalitu a nekritická poptávka po domech a bytech už byla uspokojena.

0 0
možnosti

Honza

11. 8. 2008 14:21
Realitni bublina

Ale nesmysl. Realitni bublina je u nas zrala na prasknuti a kdo nakupuje drahe byty a nemovitosti je hlupak, i kdy nemusi mit hluboko do kapsy. Ale jsem hlupak, pokud budu platit za rohlik v krame 1000Kc namisto treba 50Kc i s velkym zpropitnym prodavacce. A tak je to ted s realitama, kdy jej hlupak je koupi za stavajici nafouknute ceny a v dusledku na tom prodela.

Uplne stejne kecy meli realitni agenti ke konci roku 2006, kde rikali, ze se jedna o korekci trhu. A co se stalo pak? Koupili jste dum a ani ne za rok jste prodelali 50%. Proste bublina a ta je u nas mozna jeste vetsi nez v USA diky obrovske poptavce po komancich, co neumerne hnala 15 let ceny nahoru.

0 0
možnosti

Radek

11. 8. 2008 16:33
Re: Realitni bublina

Větší než v USA? A to si přejete nebo to bude skutečnost? Problém USA je úplně někde jinde a to v míře zadlužení, tam ty hypotéky na domy prostě nebyli schopni splácet ve velkém a v tom je problém, tady zatím ani zdaleka není tolik takto zadlužených lidí jako v USA. Objevilo se obrovské množství domů, které nikdo nechtěl a dokonce se v řadě měst bouraly (v nějakém městě to bylo i 2000 domů měsíčně). Takže příště bych dělal rozbor trošku hlavou než začnu něco kvákat, protože jestli si myslíte, že to tu hrozí, tak jste dost mimo realitu. Propad či stagnace určitě přijít může, ale nebude nijak dramatický jako v USA. Nejsou pro to důvody.

0 0
možnosti

Pokorný

11. 8. 2008 12:24
Langmajerův ceník změn územního plánu

nevíte, z čeo si postavil náměstek primátora svoji Megavilu s věžičkama ?

Zkuste hádat ;-D;-DR^R^[>-]

0 0
možnosti

Jirka

11. 8. 2008 12:37
Re: Langmajerův ceník změn územního plánu

No schválně ;-)

0 0
možnosti

ludna

11. 8. 2008 12:17
krach FINEPu

vzhledem k tomu, že tento developer nakupoval na úvěr i stavební parcely, počítám, že udělá první bankrot.

Skupina SEKYRA to nějak s ČS přežijou (mezi lidma z obou skupin byly nejen přátelské vazby:-) a pokud na to neskočí mateřská ERSTE, tak se šéfové z ČS poměnjou z doktorových dárečků.

Nejlépe je na tom CENTRAL group, kterou majitel chytře prodal těsně před krizí a teď se novým majitelům směje do ksichtu....

Obecně se dá říct, že ceny starších domů v Praze jdou dolů, stavět novostavby se ale budou i když mírnějším tempem, Přece jenom 50 let podinvestování je hodně velká šajba a dnešní Langmajerův "ceník" změn územního plánu je poměrně ke stavění příznivý.

0 0
možnosti

Dalík

11. 8. 2008 12:21
Re: krach FINEPu

ona skupina ECM a Rajfka je také trochu problém. Všichni zaměstnanci žluté banky se těší do nové prázdné budovy";-D

0 0
možnosti

Petr

11. 8. 2008 11:46
Krize ČR také zasáhla

Hypoteční krize v USA náš realitní trh také zasáhla,ale pouze v tom,že sei banky uvědomily,že není možno dávat hypotéku téměř každému,kdo si o ni požádá,ale je třeba každého žadatele důkladně prověřit.Po uvolnění trhu s hypotékami (po ranném období,kdy na hypo dosáhla opravdu pouze velmi malá část žadatelů),začal boom, který ale v určité době skončil.Vedení bank toto ale nehodlalo akceptovat,neboť jako v každé západní firmě obraty musí každoročně růst (pokles se neakceptuje, ani zdůvodněný) a proto začaly banky dávat úvěry i žadatelům, které by obrazně řečeno dříve ani nepustili do dveří.Po skokovém růstu úroků si však začaly uvědomovat,že ti, co měli úroky kolem 3% a nyní po nové fixaci budou platit od 5% výše se mohou dostat do problémů se splácením, podmínky opět zpřísnily.Nicméně stavebné boom skončil a v budoucnu se budou muset developeři orientovat na na levné bydlení pro nízkopříjmové skupiny,na luxusní bydlení pro vysoce příjmové skupiny a c/výstavbu nájemních bytů,.

0 0
možnosti

chemba

11. 8. 2008 12:08
Re: Krize ČR také zasáhla

Nebo jinak řečeno, banky snad ani nové hypotéky nepotřebují. Proto přiškrtili nové smlouvy.Zvýšili všem úrokovou sazbu a berou 1,5 x víc na úrocích z úvěrů než vloni.Při stejném množství hypotéčních smluv.

0 0
možnosti

sarus

11. 8. 2008 11:11
vela este

nepostavenych bytov vo vychodnej europe - (praha, brno, bratislava) nakupili mali investori hlavne z anglicka a irska ako dobru investiciu s cielom predat ich zo ziskom po ich dokonceni - hlvane v takej luxusnejsej zastavbe, lenze realitna bublina praskla a byty idu dole. developeri uz mozno najmenej rok maju problem v predstihu predat/obsadit byty (pocas vystavby) - najlepsie je to vidno vecer, ked v takych novostavbach je zasvietene len kde-tu. cize take reci, ze "uz sme tam a tam predali 75% bytov - kupujte, lebo su uz posledne na predaj" a podobne spravy developerov treba brat s velkou rezervou.

0 0
možnosti

homernaj

11. 8. 2008 14:45
Re: vela este

Presne s tebou suhlasim. Vidim, ze tu nastane situacia ked mnohi kupci sa budu chciet bytov zbavit kvoli tomu, ze proste idu z ruky do huby. Financny poradci im napocitali kolko si mozu zobrat ked daju platy dohromady, lenze malokto z nich pocital, ze je treba platit naklady spojene s prevadzkou bytu a v novych developerskych objektoch dokonca za extra sluzby ako su strazna sluzba, parkovne miesta a neviem co este.

Priklad: Kamarat si zobral hypoteku. Vyslo mu to na nejakych 12000kc a so straznou sluzbou, parkovnym miestom a nakladmi je z toho 20000kc. A to zaraba ako manazer velmi dobre.

Neviem si dobre predstavit ako tieto netto ciastky alebo vyssie platia robotnici a obycajni ludia. 22000 netto je 30000brutto.

0 0
možnosti

chemba

11. 8. 2008 11:07
lži na lži

Situace je prostě taková, že v ČR se vloni a předloni rozestavělo větší množství bytů. Tisíce bytů je stále prázdných. Takže kidy o americké krizi u nás si nechte. Developeři prostě nečekali, že prorůstové reformní kroky budou mít pro peněženky střední vrstvy tak rychlý devastující účinek.

0 0
možnosti

KOLO

11. 8. 2008 9:58
Jasnacka

,,Ceny bytů prý však neklesnou, říkají banky i makléři." Tak dobtre jsem se dlouho nezasmal.... Rv No jo kdyz pujcili penize nebo obchoduji s nemov. je jasne ze si nemuzu priznat ze to pujde dolu vodou!!! Lidi budicek!!!

0 0
možnosti

RCG

11. 8. 2008 10:26
Re: Jasnacka

spis nebude plosny rust (vyjma mest typu usti nad labem apod)...dobre nemovitosti pujdou nahoru porad, spatne typu starych panelaku dolu... Uprimne, nemam pocit, ze by kolem nebylo porad spousta celkem bohatych lidi, kteri budou i nadale tlacit poptavku u tech lepsich nemovitosti..

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zlato raketově zdražilo. Mohou za to Spojené státy, Čína i Rusko

13. dubna 2024

Cena zlata pokořila historické rekordy a podle ekonomů se ještě zdaleka nemusí zastavit. Důvodem...

Příroda je napřed, mrazy snižují naději na dobrou úrodu, stěžují si pěstitelé

18. dubna 2024  12:01

S každou další mrazivou nocí v Česku ovocnáři přicházejí o část úrody. Mráz v noci na čtvrtek...

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už píše dopisy ministrům

18. dubna 2024

Vysíláme Česko má velmi specifický trh práce. Je zde nejnižší nezaměstnanost v Evropě, to umožnilo podnikům...

Ceny pohonných hmot v Česku dále rostou, benzin již překročil čtyřicítku

18. dubna 2024  9:45

Paliva v Česku dál zdražují. Cena benzinu stoupla nad 40 korun za litr. Ve středu stál litr...

Sociální sítě jsou nepřítelem hospody, říká šéf obchodu z Prazdroje

18. dubna 2024

Premium Dříve se v hospodě vypilo na jedno posezení více piv, ale byly to spíše desítky. Dneska naopak...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!