Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Banky poskytly o téměř 40 procent méně hypoték než před rokem

  • 4
Tuzemské banky loni lidem půjčily na bydlení necelých 74 miliard korun. Ve srovnání s rokem 2008 je to pokles o 39 procent. Uvedlo to ministerstvo pro místní rozvoj. V roce 2008 banky lidem poskytly hypotéky ve výši kolem 120 miliard korun.

Současný pokles hypotečního trhu se podle ministerstva po vývoji v posledních letech dal předvídat. Objem poskytnutých hypoték prý v předešlých letech rostl v reakci na hospodářský růst a nízké úrokové sazby.

Loni ale banky podle úředníků ministerstva výrazně zpřísnily podmínky pro poskytnutí úvěrů a projevila se i větší obezřetnost k zadlužování na straně občanů.

"Část potenciálních zájemců odkládá koupi nemovitosti s předpokladem dalšího poklesu cen. Objektivní příčina poklesu zájmu, zejména o nové bydlení, pak souvisí s demografickým vývojem, kdy již byly uspokojeny bytové potřeby u silných populačních ročníků 70. let minulého století," uvedla vrchní ředitelka sekce politiky bydlení MMR Milena Brožová.

Vůbec nejvíce peněz banky lidem na bydlení půjčily v roce 2007, kdy objem hypoték přesáhl 130 miliard Kč. Lidé si tehdy kupovali byty ve velké míře proto, že se obávali vyššího DPH u cen stavebních prací, které začalo platit v roce 2008.

Letos banky lidem půjčí na bydlení podle odhadu ministerstva zhruba stejně peněz jako loni.