Pohled do prostějovské továrny znovuvzkříšené československé skútrové legendy...

Pohled do prostějovské továrny znovuvzkříšené československé skútrové legendy Čezeta, která nyní vyrábí elektroskútry. | foto: Miloslav Jančík, MF DNES

Výrobce skútrů Čezeta Motors je v insolvenci, má milionové dluhy

  • 52
Městský soud v Praze zahájil insolvenční řízení se společností Čezeta Motors, která v Prostějově vyráběla elektrické skútry Čezeta a potýká se s milionovými dluhy. Insolvenční návrh na sebe podala samotná firma Čezeta Motors. Soudu navrhla prohlášení konkurzu na svůj majetek. ČTK v pondělí informaci získala z insolvenčního rejstříku.

Generální ředitel a majoritní vlastník společnosti Čezeta Motors Neil Eamonn Smith podání insolvenčního návrhu zdůvodnil tím, že se firmě nepodařilo najít kupce a její stávající majitelé nebyli ochotni vložit dostatečnou hotovost pro další pokračování činnosti. Firma se kvůli tomu dostala do platební neschopnosti a přerušila produkci.

Fotogalerie

Společnost sídlící v Prostějově není podle Smithe zisková, i když ztráty se v letech 2018 až 2020 každoročně snižovaly. Za roky 2018 a 2019 vykázala dohromady ztrátu přes 21 milionů korun. „Na čekací listině je přes 100 tisíc eur (2,6 milionu korun) prodejních objednávek a Čezeta je prakticky bez dluhů, kromě dluhů vůči svým vlastníkům,“ uvedl Smith v lednu.

Z insolvenčního rejstříku vyplývá, že závazky společnosti Čezeta Motors činí celkem 13,273 milionu korun a hodnota jejího majetku byla vyčíslena na 5,265 milionu korun. Dluhy firmy tak převyšují její majetek zhruba o osm milionů korun.

Elektrické „prase“

Nového majitele začala firma Čezeta Motors hledat loni na podzim. Smith vlastní podíl 70 procent a drobní investoři zastoupení crowdfundingovou firmou Crowdberry zbylých 30 procent.

Čezeta chce vyrábět dva tisíce elektroskútrů ročně, shání investory

Společnost před osmi lety přišla s prototypem elektrického skútru, který vycházel ze slavného „prasete“ vyráběného továrnou ČZ v 50. a 60. letech. V letech 2018 až 2020 vyrobila první sérii 60 skútrů typu 506, které vyvezla do deseti zemí v Evropě. V Česku loni prodala jeden motocykl a o rok dříve 13 strojů.

V roce 2018 česko-slovenská crowdfundingová společnost Crowdberry vybrala pro firmu 20 milionů Kč na zahájení sériové výroby prvního elektrického vozidla v České republice. Téměř celý skútr vznikal v České republice za pomoci sítě 30 místních dodavatelů.

Čezeta v současnosti vyvíjela nový model o 50 procent levnější než ten současný, který vyjde na více než 300 tisíc Kč. Elektrická Čezeta se stala Motocyklem roku ve své kategorii. Elektrické motorky v areálu Wikov v Prostějově montovala desítka zaměstnanců. Plány na expanzi počítaly s až 50 zaměstnanci a výrobou 2000 strojů ročně.

,